El Govern crearà un departament per modernitzar l’administració

Autor: T. S. / A. T. / D. M. / G. P.
Font: diari d'andorra
Publicat el: 11 de Juny de 2009

El nou Govern comença a estructurar-se. A prendre el pols a la realitat. A poc a poc. I encara que ben pocs moviments transcendeixen un cop presa la possessió ministerial, sí que ara s’inicia el treball en un segon nivell que ha de ser fonamental. Una de les àrees que l’equip liderat per Jaume Bartumeu pensa crear –probablement com a secretaria d’Estat– tindrà la potestat o, almenys, la pretensió de modernitzar l’administració.


Aquest departament (que tindria molta vinculació amb Funció Pública, que podria liderar l’expresident de l’Apaag David Ríos) estarà encapçalat, si no hi ha canvis de darrera hora, per l’especialista en informàtica Alfons Miralles, vinculat al PS de la Massana. El seu germà, el doctor en astrofísica Joan-Marc Miralles, té tots els números per acabar assumint responsabilitats en matèria de noves tecnologies, recerca i innovació.

Canvi amb poques paraules

Les diferents seus dels ministeris van acollir ahir els canvis de cartera, i en la major part dels casos els interessats no van voler fer declaracions. De tota manera, la cordialitat entre els ministres entrants i els sortints va ser la nota predominant, i el traspàs de poders va culminar en un ambient força distès.

El primer relleu va tenir lloc a l’edifici administratiu del Govern, on Ferran Mirapeix va rebre al despatx el nou ministre d’Economia i Finances, Pere López. De fet, no hi havia cartera. Ni tan sols carpeta. Una encaixada de mans va ser suficient per materialitzar el canvi.

Al pis de dalt, mitja hora més tard, va ser Xavier Espot qui va rebre Meritxell Mateu i Conxita Marsol. Espot serà el responsable d’Afers Exteriors, però també de Relacions Institucionals, i per tant s’haurà d’ocupar d’algunes àrees que fins ara estaven adscrites a Presidència. A banda, Marsol també va entregar a Espot les qüestions pendents de Comerç. De fet, va ser l’única ministra que va adreçar-se als mitjans per aclarir que “queden pendents qüestions com ara l’informe del GRECO o la llei del registre mercantil, que és un dels punts més densos dels quals ara s’haurà d’ocupar el nou ministre”. D’altra banda, va destacar que “li he entregat tota la documentació, i he quedat a disposició per si necessita qualsevol aclariment”.

Uns instants després arribava Meritxell Mateu, que va mantenir una reunió d’uns trenta minuts amb Espot de la qual no en va transcendir el contingut.

El tercer relleu en ordre cronològic va tenir lloc al Prat del Rull, on Xavier Jordana va cedir la cartera i el despatx d’Ordenament Territorial i Medi Ambient a Vicenç Alay. A l’acte també hi era Joel Font, per traspassar Agricultura al fins fa poc conseller socialdemòcrata, que va indicar que “l’acte és simbòlic d’una normalitat democràtica”.

Les més parladores van ser Montserrat Gil i Cristina Rodríguez, que van oficialitzar el traspàs a l’edifici de Clara Rabassa. En aquest cas Gil va destacar que més que un intercanvi de dossiers l’acte es podia resumir en una frase: “Cristina, que tinguis molta sort i aquí em tens.” I és que va recordar que “la nova ministra ha treballat durant dos anys i mig en la coordinació del pla estratègic de la salut” i, per tant, “té tot el meu suport i ajuda perquè per mi és una persona de confiança”. De la seva banda, la nova ministra de Salut, Benestar i Treball va defensar que “la part política canvia, però el professionalisme i la tecnicitat queden en la gestió dels dossiers”, i va afirmar que no hi haurà ruptura.

pdf2