Després de la proclamació i el jurament del cap de Govern i de la presa de possessió dels nous ministres, l’alternança es va completar aquest dimecres simbòlicament; d’una banda amb la primera reunió del consell de ministres, i de l’altra amb el traspàs de carteres.
L’exministra de Presidència Conxita Marsol va entregar un dossier amb tots els assumptes en tràmit de les diferents àrees que assumia al nou ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot. Concretament, les qüestions pendents són el reglament de les professions liberals, el de registre d’inversions estrangeres, diversos temes que s’estaven tractant amb els comuns, un dossier sobre el Greco i el punt en què estava la Taula de Comerç. Marsol va demanar a Espot, que no va voler fer declaracions, que traspassés els afers als ministres pertinents.
Espot es va reunir també amb l’exministra d’Afers Exteriors Meritxell Mateu. Prèviament, el titular d’Economia i Finances, Pere López, havia fet el traspàs de poders al seu antecessor, Ferran Mirapeix, tot i que cap d’ells va voler fer declaracions malgrat haver convocat els mitjans.
Sí que van fer declaracions els ministres que van protagonitzar el següent traspàs de carteres, l’extitular d’Ordenament Territorial, Urbanisme i Medi Ambient Xavier Jordana, l’exministre d’Economia Joel Font i el nou titular d’Ordenament Territorial, Medi Ambient i Agricultura, Vicenç Alay. Aquest últim va dir que el traspàs és un acte de normalització democràtica i que simbolitza la “bona voluntat” del Govern entrant i del sortint. Jordana va exposar que per a ell era una gran satisfacció fer el traspàs amb Alay, de qui va destacar la vàlua demostrada com a conseller general. Font va expressar la disposició a ajudar Alay en el que calgui.
Montserrat Gil, exministra de Salut, Benestar, Família i Habitatge, i Cristina Rodríguez, la nova titular de Benestar, Salut i Treball, van protagonitzar el darrer traspàs del dia. Gil va destacar que Rodríguez coneix bé el ministeri, ja que ha treballat dos anys i mig en el pla estratègic de la salut, i va assegurar que ara continuarà vetllant per la millora del sistema “des de l’oposició”. Rodríguez va insistir en la transversalitat i en la feina per millorar les diferents atencions. Va concloure, a més, que cal separar la part política dels professionals que treballen al ministeri.