Bartumeu promet governar amb “rigor, concertació i eficàcia”

Autor: E. G. I. A. M.R.
Font: El Periòdic
Publicat el: 10 de Juny de 2009

L’edifici administratiu de Govern va quedar ahir petit davant la gran quantitat de familiars –així com representants dels coprínceps, síndics i consellers, entre d’altres– que van aplegar-se per assistir a la presa de possessió dels sis ministres i la responsable de Gabinet del cap de l’Executiu, Jaume Bartumeu. De fet, el sentiment generalitzat era el de celebració, un ambient que el socialdemòcrata va aprofitar per definir les “quatre grans línies de treball” del camí que ara comença com a màxim actor de decisió del país: “Rigor, concertació i eficàcia”. Uns criteris que, sumats a la voluntat d'”anar amb la veritat al davant”, suposaran els eixos prioritaris per l’equip ministerial.
Bartumeu va definir que, davant un panorama on “les realitats polítiques són les que són”, cal reconèixer amb realisme les mateixes com a “condició primera per modificar-les” i, finalment, explicar-les als ciutadans “amb claredat i amb transparència”. A aquest primer compromís va sumar el rigor amb què, segons ell, s’ha d’articular l’acció política, amb “una perspectiva a llarg termini degudament integrada per les corresponents prioritats”.

En tercer lloc, el líder del PS va apel.lar a la concertació en l’acció de Govern per esdevenir “eficaç”, sumant diferents voluntats amb l’eix vertebrador de “la màxima agregació possible”. Finalment, Bartumeu va aprofundir en la implementació de l’Administració a través d’una invitació al rigor, indicant que no recordaria “el debat històric entre la socialdemocràcia i el liberalisme sobre si cal més o menys Estat”. El que cal és, segons ell, “millor Estat”.

En aquest sentit, el dirigent va afirmar que la forta societat civil del Principat ha de “créixer i potenciarse”, per la qual cosa “cal una Administració moderna i ben dimensionada, respectuosa amb els altres nivells d’Administració i que actuï en els àmbits que li pertoca sense envair esferes i ofegar iniciatives”. Pere López, Xavier Espot, Vicenç Alay, Susanna Vela, Cristina Rodríguez i Víctor Naudi, els sis ministres de Bartumeu, així com la cap de Gabinet, Marian Sanchiz, van escoltar atentament aquestes paraules, que a partir d’ara passaran a regir l’acció de l’actual Executiu socialdemòcrata.

MADURESA I ALTERNANÇA
Jaume Bartumeu va lligar ahir els conceptes de “maduresa” i “alternança” per explicar com, gràcies aquesta primera capacitat, la societat del Principat serà totalment capaç d’assumir el canvi de Govern com “una mostra de normalitat democràtica”. El socialdemòcrata, que ahir va tenir temps per saludar als funcionaris de l’edifici administratiu, va felicitar als seus designats recordant el seu propi jurament com a cap de Govern a les instal.lacions de la Casa de la Vall divendres passat.

Prendre possessió és, segons Bartumeu, “sempre un moment molt emotiu”, tal com es va veure en el seu cas després de les íntimes paraules del Síndic, Josep Dallerès, un tràmit amb el qual accepten unes responsabilitats que els portaran a “treballar de valent”, tal com va demanar el cap de Govern. “Haureu d’arribar d’hora i plegar tard”, va afirmar, fent una clara al.lusió als moments difícils en l’àmbit econòmic pels quals passa el Principat que requereixen, més que mai, la implicació ministerial.

Per cloure el seu discurs, Bartumeu va realitzar una constatació: “Som aquí per servir l’interès general i no podem regatejar ni dedicació ni esforç”. Un per un, començant per Sanchiz i acabant per Naudi, va prendre possessió l’equip al qual hi ha tres independents: Susanna Vela, Cristina Rodríguez i Xavier Espot. El líder del PS va matisar en finalitzar l’acte que, curiosament, només un d’ells va jurar. Aquest és l’inici, entre d’altres detalls més, del canvi de cicle que Andorra ha iniciat, ja de forma efectiva, aquesta setmana.