Bartumeu insta els ministres a treballar amb claredat, rigor, concertació i eficàcia

Autor: M.S.
Font: Bon Dia
Publicat el: 10 de Juny de 2009

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va aprofitar ahir l’acte de presa de possessió dels nous  ministres per instar el seu executiu a treballar seguint quatre eixos principals, com són la veritat al davant, el rigor, la concertació i l’eficàcia.

Bartumeu, que va destacar que la missió principal de l’executiu “és assumir i exercir les competències que li atribueixen la Constitució i la Llei del Govern, va recordar als ministres que la primera condició per modificar les realitats polítiques és reconèixer-les i els va instar a explicar aquestes realitats a la ciutadania amb “claredat i transparència”.

Quant al segon eix de treball, el rigor, el cap de Govern va advertir al seu equip que l’acció política “ha d’estar guiada per un fil conductor, una perspectiva a llarg termini degudament integrada per les corresponents prioritats”.

Bartumeu va demanar així mateix als nous ministres –a qui va agrair també el fet d’haver acceptat el càrrec– concertació, i els va recordar que l’acció de govern, per ser eficaç, necessita “la més àmplia suma de voluntats, la màxima agregació possible”.

Finalment, el cap de Govern, que abans de la possessió del càrrec dels ministres va prendre jurament a la nova cap de gabinet, Marian Sanchiz, va instar el seu equip a treballar amb eficàcia.

En aquest sentit, Bartumeu, que va destacar que hi ha coses que l’Estat fa bé i d’altres que fa malament, va incidir en la necessitat de potenciar i fer créixer la societat civil, i va remarcar que cal una administració “moderna i ben dimensionada”, així com “respectuosa amb els altres nivells d’administració i que actuï en els àmbits que li pertoca sense envair esferes ni ofegar iniciatives”.

EL NOU EXECUTIU

El primer ministre a prendre possessió del càrrec va ser Pere López com a titular d’Economia i Finances. López va destacar la confiança que té en la capacitat i el treball del nou Govern, i  que era molt conscient de la situació i de les dificultats que comporta el moment econòmic actual. A més, va recordar que el seu ministeri ha de ser un dels motors del canvi de model econòmic que el país necessita, un gran repte, però que assumeix “amb il·lusió i ganes de treballar”.

Seguint l’ordre amb el qual van ser nomenats, el segon i l’únic que va jurar el càrrec –la resta el van prometre– va ser el ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, que es va mostrar convençut que la presència d’Andorra a l’exterior s’ha de millorar i que dia a dia “ens hem de posicionar millor en funció dels nostres interessos”.

El tercer a prendre possessió del seu càrrec va ser el ministre d’Ordenament Territorial, Medi Ambient i Agricultura. Vicenç Alay va afirmar que el càrrec és “una satisfacció i un honor” per la confiança que li han demostrat Bartumeu i el partit, però també perquè té una vinculació personal i professional amb les responsabilitats que assumeix, sobretot pel que fa a l’àmbit d’agricultura. Així mateix, Alay va avançar que començarà per analitzar l’estat de la qüestió i per prendre les iniciatives que siguin necessàries en funció dels diners que hi hagi al ministeri, i que començaran a preparar el pressupost de l’exercici de l’any 2010.

Per la seva part, la ministra d’Educació, Cultura i Joventut, Susanna Vela, va destacar que seran uns àmbits de “molta exigència i gran responsabilitat”, i que espera “estar-hi a l’altura” malgrat que els temps que corren “no són els millors econòmicament”. Vela va explicar que haurà d’endreçar les diferents qüestions que hi ha, fer prioritats i establir calendaris; és a dir, triar i ordenar.

D’altra banda, Cristina Rodríguez, que s’encarregarà de Benestar, Salut i Treball, va destacar el “gran exercici” de responsabilitat col·lectiva que suposa aquest nomenament, sobretot portant per al desenvolupament del país”. Rodríguez va assegurar que treballarà de valent i que l’important és entendre que és un moment de crisi, però que també pot ser una oportunitat per repensar noves maneres de treballar.

Finalment, Víctor Naudi, que va assumir la cartera d’Interior, va destacar que tractarà igual tots els cossos especials, respectant-ne les especificitats, que treballarà amb molt de contacte i diàleg, i que té projectes molt importants per fer que de mica en mica anirà desvelant.

PRIMERA PRESA DE CONTACTE

D’altra banda, el nou executiu celebrarà aquest matí la primera reunió del consell de  ministres, una trobada que, segons va explicar Bartumeu, serà una primera presa de contacte amb l’administració, encara que s’hi abordaran qüestions urgents com el crèdit extraordinari per pagar les reparacions de l’esllavissada de divendres passat a Canillo. Així, el primer Govern ordinari no tindrà lloc fins la setmana vinent.

pdf2