Bartumeu vol que el Govern es fonamenti en la veritat, el rigor, la concertació i l’eficàcia

Autor: E.O.G.
Font: Més Andorra
Publicat el: 10 de Juny de 2009

portada

Els sis ministres comencen a treballar avui, després que ahir van prometre o jurar el càrrec. Tots ells ho fan amb il·lusió, malgrat que el cap de Govern, Jaume Bartumeu, els va advertir durant la cerimònia que «haureu d’arribar d’hora i plegar tard.

Som aquí per servir l’interès general i no podem regatejar ni dedicació ni esforç». La tasca que hauran de desenvolupar es guiarà per quatre principis, segons va explicar Bartumeu: la transparència, el rigor, la concertació i l’eficàcia. El primer és anar «amb la veritat al davant», va comentar Bartumeu, que considera que cal acceptar la realitat per poder modificar-la després.

«Aquesta realitat ha de ser explicada als ciutadans tal com és, amb claredat i transparència», va afegir el cap de Govern. La segona característica de l’acció del Govern haurà de ser el rigor, amb una perspectiva a llarg termini establint les prioritats. La concertació serà la tercera característica del Govern. La seva acció demana, segons Bartumeu, «per esdevenir eficaç, la més àmplia suma de voluntats, la màxima agregació possible». Finalment, l’eficàcia ha de ser la quarta característica. El cap de Govern va assenyalar que l’Estat «hi ha coses que fa bé i coses que fa malament », i va sentenciar que «el que cal és millor Estat», i deixar en un segon terme l’etern debat entre liberals i socialdemòcrates sobre la dimensió d’aquest. Aquests quatre principis o característiques «són la base, el fonament, de l’acció que ens espera», va concloure el cap de Govern, dirigint-se al seu equip. De la mateixa manera, Bartumeu va comentar que cal que l’Administració sigui «moderna i ben dimensionada, respectuosa amb els altres nivells d’administració i que actuï en els àmbits que li pertoca sense envair esferes i ofegar iniciatives», per així ajudar a créixer i potenciar la societat civil.

Els sis ministres van coincidir a destacar la dificultat del moment i la gran responsabilitat que suposa el nomenament. Avui comencen a treballar, prenent un primer contacte amb  l’Administració.

El primer a prometre el càrrec va ser el ministre d’Economia i Finances, Pere López, que considera que el seu Ministeri serà «un dels motors del canvi de model econòmic» que s’ha de produir en aquesta legislatura. Xavier Espot, el titular d’Afers Exteriors i Relacions  Institucionals, es va proposar de millorar la presència d’Andorra a l’exterior, i «posicionar-nos millor en funció dels nostres interessos». Per la seva banda, el ministre d’Ordenament Territorial, Medi Ambient i Agricultura, Vicenç Alay, va lamentar que el seu antecessor es gastés el pressupost del Ministeri i va explicar que analitzarà la situació per prendre les iniciatives que calguin en funció de la disponibilitat i que començarà a treballar en el pressupost per a l’exercici vinent.

Susanna Vela, ministra d’Educació, Cultura i Joventut, va comentar que endreçarà els temes que hi ha al Ministeri i començarà a establir les prioritats i el calendari. Per la seva banda, la ministra de Salut, Benestar i Treball, Cristina Rodríguez, va apuntar que la crisi pot ser una oportunitat per repensar la manera de treballar.

Finalment, Víctor Naudi, el ministre d’Interior, va expressar la seva voluntat de tractar per igual els diferents cossos especials, de respectar les especificitats i de fomentar el contacte i el diàleg.

pdf2