El cap de Govern va advertir ahir els nous ministres. “Caldrà llevar-se d’hora i anar a dormir tard.” En el discurs, Jaume Bartumeu va esperonar el nou equip a treballar de valent, per totes les qüestions pendents que hi ha ara. I una vegada més, va reconèixer que el moment era emotiu, tot i que cada vegada Bartumeu domina millor els nervis.
Aquest va ser el primer avís que el cap de Govern va adreçar als nous ministres, tot just després que passessin a prendre possessió del càrrec de manera oficial. Però també els va agrair amb sinceritat que acceptessin el repte. Cinc van prometre. Tan sols un, Xavier Espot, que es responsabilitzarà de la cartera d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, va jurar. I sobre la taula, cap símbol religiós, com era costum. Tan sols la Constitució oberta. Un detall al qual Bartumeu no va voler donar més importància.
El cap de Govern va aprofitar per ressaltar els quatre eixos bàsics sobre els quals s’articularà l’acció de l’executiu. El primer serà la transparència, tot i que Bartumeu es va estimar més anomenar-la “veritat”. En segon lloc, el cap de Govern va anomenar el rigor, perquè entén que els projectes que es desenvolupin hauran de tenir un fil conductor i projecció a llarg termini. Seguidament, la concertació. Bartumeu va assegurar que volia que cada decisió fos una àmplia suma de voluntats. I, finalment, l’eficàcia, ja que el líder socialdemòcrata vol esforçar-se perquè l’administració sigui “la millor possible”.
Precisament sobre l’administració, Bartumeu va expressar la necessitat que fos “moderna i ben dimensionada”. Avui afronta la primera sessió del consell de ministres, i ahir ja va declarar que seria, fonamentalment, una “presa de contacte”.
L’ampliació de l’executiu
Entre els convidats a l’acte que va tenir lloc ahir a l’edifici administratiu del Govern, el comentari que més se sentia era que, ben aviat, Bartumeu hauria de fer una ampliació, sinó del nombre de ministeris, del de departaments. Era una de les opinions que expressaven els assistents, entre els quals hi havia el síndic, cònsols, consellers generals de tots els grups parlamentaris, afiliats socialdemòcrates i personal de l’edifici administratiu. Això sí, no hi havia ni una sola persona de l’antic executiu. Ni tan sols les conselleres que eren ministres. Tan sols alguns directors de departament, que van intentar mantenir breus xerrades amb els integrants del nou gabinet. Els ministres que acabaven de jurar saludaven tothom amb paciència i escoltaven felicitacions, i també alguna petició. La nota predominant era l’optimisme, i la “il·lusió”, paraula que tots sis van pronunciar en un moment o un altre de la tarda. Malgrat això, van declinar fer declaracions sobre els objectius concrets que s’han marcat.
Reaccions
“Sé que el moment és molt difícil”
Pere López
El Ministre de finances i economia va admetre que no li tocava una cartera “precisament fàcil”, però també va ressaltar que l’agafava com un gran repte, “amb il·lusió i ganes”, i “sent perfectament conscient que el moment actual és molt difícil”. López va afirmar que assumia perfectament les complicacions de la cartera “essent completament realista”. La clau, pel polític massanenc, és l’eficàcia. Només d’aquesta manera “aconseguirem fer tots els encerts que necessitem per redreçar la situació”. López no es va voler pronunciar sobre l’herència de l’antic Govern (pòlissa de 40 milions inclosa), ja que entre altres coses “encara cal estudiar exactament com està tot. Confio que demà al matí em trobaré els dossiers a la taula i els podré estudiar”. Un altre compromís que el ministre haurà de resoldre en breu és el de París, que Pere López té molt present. “Avui només és el punt de partida, demà comencem a treballar”, va sentenciar.
“Tinc ganes de mimar les relacions”
Xavier Espot
El Ministre d’afers exteriors i relacions institucionals va assegurar ahir que ja té “un primer dibuix” de com ha de ser el seu departament. I que aquest l’ha tractat amb el cap de Govern. Però no en va voler avançar cap detall perquè “encara ho hem de discutir amb tot el Govern sencer i després ja plantejarem el projecte que tenim configurat”. Espot va assegurar que està “convençut que aquesta faceta del meu ministeri –la de les relacions institucionals– serà tan important com la d’Exteriors”. El polític, que va recordar que per la trajectòria té un ampli coneixement de les institucions del país, va afirmar que “tinc especial ganes de cuidar i mimar les relacions perquè entenc d’alguna manera que són tan importants les relacions interiors com les exteriors”. I que buscarà “hores” per compaginar un element i l’altre. També va avançar que per sota seu hi haurà altres persones amb responsabilitat, “però no tinc clar el càrrec”.
Àlex Cucurella es perfila com a secretari general
El responsable del registre de comerç i societats, Àlex Cucurella Rossell, es perfila com a nou secretari general del Govern, en substitució d’Esteve Vidal, que ja ha deixat d’exercir les funcions encara que s’ha ofert, segons diferents fonts, per facilitar el traspàs. Cucurella és llicenciat en dret i era el responsable de l’esmentat departament, adscrit al ministeri de Presidència i ubicat físicament a l’edifici del Prat del Rull. Possiblement, la decisió de nomenar-lo hauria de ser adoptada avui, durant la primera reunió del Consell de ministres. Ahir va fer de secretària la cap de gabinet, Marian Sanchiz, que prèviament havia promès el càrrec. No obstant això, qui suposadament haurà de donar fe de les promeses dels ministres haurà de ser estrictament el cap de Govern. Inicialment, les tasques legalment encomanades al cap de gabinet són molt minses.
La reunió ministerial d’avui també haurà de servir per començar a donar forma al segon nivell de l’administració. Això són, les secretaries d’Estat. Ni David Ríos ni Josep Roig, que es perfilen com a responsables de la Funció Pública i d’Educació, no van voler fer manifestacions ahir, encara que van assistir a l’acte, com també ho van fer els germans Alfons i Joan-Marc Miralles, que tot apunta que seran col·laboradors directes del cap de Govern en matèria de noves tecnologies, innovació i projectes estratègics. A nivell protocol·lari cal destacar l’actiu paper de la fins ara tècnica Sònia Castanyer, que estava a la llista del PS a la Massana.