Bartumeu deslliga el Govern reduït de la hipotètica entrada de ministres d’ApC

Autor: M.S.
Font: Bon Dia
Publicat el: 9 de Juny de 2009

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va comparèixer ahir per explicar la designació del nou executiu, integrat únicament per sis ministres –el mínim que preveu la llei–, i va deslligar el fet d’haver optat per un Govern reduït d’una hipotètica entrada més endavant de ministres vinculats a Andorra pel Canvi (ApC), amb qui els socialdemòcrates tenen tancat un acord de concertació per a la legislatura.

En aquest sentit, Bartumeu, que va recordar que “tothom és lliure d’interpretar el que vulgui” i va assegurar que “poden venir o no, però una cosa no serà conseqüència de l’altra”, va explicar que l’equip de Govern designat, al marge de complir amb la voluntat expressada pels socialdemòcrates durant la campanya electoral de retallar les despeses públiques, s’ajusta al contingut del pacte amb ApC ja que no està conformat únicament amb militants del PS sinó que hi ha tres persones externes a la formació.

Quant a la composició de l’executiu, Bartumeu, que va destacar que es tracta d’un equip de persones de plena confiança del cap de Govern i perfectament capacitades per a les àrees a les quals han estat designades, va confirmar que l’economista, exconseller de l’oposició al Comú de la Massana i fins ara director de Finances de la corporació de la capital, Pere López, ocuparà el càrrec de ministre de Finances i Economia, una cartera que també inclourà els departaments de Turisme, Comerç i Indústria. L’independent Xavier Espot, advocat i fins ara ambaixador d’Andorra a Madrid, serà el ministre d’Afers Exteriors i de Relacions Institucionals amb els comuns i el Consell General. De la seva banda, el que va ser fins la legislatura passada conseller general socialdemòcrata Vicenç Alay serà el nou ministre d’Ordenament Territorial, Medi Ambient i Agricultura, un ministeri que també inclourà les àrees de Patrimoni Natural i Urbanisme. Susanna Vela, fins ara cap d’àrea d’Arxius i responsable de l’Arxiu Històric, i que no pertany al PS, serà la titular de Cultura, Educació i Joventut.  Dins del ministeri també hi haurà les àrees d’Esports i Ensenyament Superior. La fins ara coordinadora del Pla estratègic de salut, que al seu moment Bartumeu va anar a buscar per fer-la directora del SAAS, la independent Cristina Rodríguez, serà la ministra de  Benestar, Salut i Treball, àrea, aquesta última, que deixa per tant de pertànyer a Interior i retorna, com ja havia estat fa anys, a Benestar.  Finalment, l’exconseller general del PS Víctor Naudi s’encarregarà de la cartera d’Interior, una de les “més difícils”, segons Bartumeu, que espera que Naudi, que s’allibera de Justícia, treballi “en positiu” amb els cossos de seguretat, i “sense discussions ni enfrontaments estèrils”.

Bartumeu, que va confirmar que no hi haurà ministeri del Portaveu perquè “no és necessari”  i va avançar que les explicacions després del consell de ministres les donarà qualsevol integrant de l’executiu o fins i tot ell mateix, va precisar que el departament de Justícia estarà adscrit al cap de Govern, perquè vol tractar aquesta àrea com una relació institucional i treballar-la per separat per enllestir, amb el Consell Superior de la Justícia, la llei iniciada per l’exministre Antoni Riberaygua.

Així mateix, Bartumeu, que va signar el nomenament de Marian Sanchiz com a cap de gabinet, va explicar que els nous ministres pendran possessió del càrrec aquesta mateixa tarda, a partir de les sis, i que demà ja tindrà lloc la primera reunió del consell de ministres. Es preveu també que entre la tarda de dimecres i el matí de dijous els nous ministres faran el traspàs de poders amb els seus antecessors, ja que Bartumeu va confirmar que l’excap de Govern Albert Pintat li havia fet arribar la disponibilitat dels ministres sortints en fer aquestes reunions.

La setmana vinent, Bartumeu es reunirà amb els responsables de les diferents parapúbliques.

Desapareix l’Agència Andorra 2020

D’altra banda, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va confirmar el que ja havia avançat durant la campanya electoral, i que no és altra cosa que la desaparició del projecte de l’Agència Andorra 2020.

En aquest sentit, Bartumeu, que va destacar que “no desapareix perquè ho digui el cap de Govern” sinó perquè el programa electoral socialdemòcrata “ja no anava en aquesta línia”, va recordar que es tractava d’un projecte que ja havia nascut malament i que “no hi creien ni els mateixos que l’havien dissenyat”. Així mateix, Bartumeu va avançar que el nou executiu revisarà també la situació de la societat Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI), l’antiga Oficina per a la Innovació Empresarial (OIE), per evitar la duplicitat de tasques amb altres departaments ministerials, així com la situació de la societat Andorra Turisme SAU.

El nou Govern

Sr. Pere López Agràs, Ministre d’Economia i Finances

Sr. Xavier Espot, Ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals

Sr. Vicenç Alay Ferrer, Ministre d’Ordenament Territorial, Medi Ambient i Agricultura

Sra. Susanna Vela Palomares, Ministra d’Educació, Cultura i Joventut

Sra. Cristina Rodríguez Galan, Ministra de Salut, Benestar i Treball

Sr. Víctor Naudi Zamora, Ministre de l’Interior

pdf2