El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va confirmar ahir gairebé fil per randa la composició del gabinet ministerial avançada dissabte pel Diari. Sis ministres. I una segona línia, que es concretarà demà en la primera trobada d’un “executiu col·legiat”, que també tindrà una vital importància, vist que àrees com turisme i esports no apareixen en el nom de cap cartera, però sí que tindran “una atenció especial”.
Bartumeu va signar al migdia els decrets de nomenament ministerial de Pere López –substituït al comú de la Massana per Anna Blázquez–, Xavier Espot, Vicenç Alay, Susanna Vela, Cristina Rodríguez i Víctor Naudi –rellevat al Consell per Anna Dolsa–, i posteriorment va explicar que “és un equip de la plena confiança del cap de Govern” que compleix el mínim requerit per la llei: mitja dotzena de responsables ministerials. El líder del PS va afirmar que “no demano dies de gràcia”, però sí que va reclamar una mica de temps per “adaptar l’estructura administrativa” i aplicar canvis. Encara que ja en va anunciar algun: “L’Agència Andorra 2020 és evident que desapareix.” I hi va afegir: “No hi creien ni els mateixos que la van publicitar l’endemà de publicitarla.” També va assegurar que la societat Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI), l’antiga OIE, es revisarà “de manera conseqüent”.
ELS MINISTERIS
Bartumeu va explicar que cadascuna de les persones escollides per formar l’”equip reduït” que ja havia advertit que faria “coneix l’àmbit” pel qual ha estat designat. Pere López serà ministre d’Economia i Finances, amb potestat sobre comerç, turisme i indústria. Xavier Espot serà responsable d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, encarregat de l’enllaç amb comuns i Consell General. Vicenç Alay dirigirà Ordenament Territorial, Medi Ambient i Agricultura, que inclou urbanisme i patrimoni natural. Susanna Vela es fa càrrec d’Educació, Cultura i Joventut, amb esports i ensenyament superior de complements. Cristina Rodríguez s’ocuparà de Salut, Benestar i Treball. I Víctor Naudi es responsabilitzarà d’Interior, que inclou les polítiques d’immigració. Com ja va avançar el Diari, justícia se la reserva el mateix cap, amb el repte de mantenir una relació més fluïda amb el Consell Superior i d’”enllestir els textos que el ministre Riberaygua” va deixar a punt en matèria de carrera judicial, per exemple.
Bartumeu va dir que “no hi ha ministeri del portaveu perquè és innecessari en la política que tenim de retallar despesa” i va preferir no avançar els salaris que es fixaran els membres del gabinet.
El màxim responsable de l’executiu va fer un incís especial en la “difícil tasca de treballar amb els cossos especials” que tindrà el ja ministre Víctor Naudi, i va explicar que el departament de Treball i la seva ubicació “és un debat obert”, però que com a foment d’ocupació i adaptació a les normatives sindicals i de seguretat laboral s’esqueia “tornar a un esquema històric” que el situava al costat de Benestar. De la responsable de Treball, Cristina Rodríguez, Bartumeu en va recordar que quan era ministre, a la dècada del 1990, “vaig anar-la a buscar a París per dirigir el SAAS”.
EL PACTE AMB APC
El mandatari governamental va explicar que després de la jornada d’ahir, avui espera poder saludar oficialment “tot el personal que treballa en aquesta casa”, després de notar “un ambient d’expectació i de ganes de treballar”. Bartumeu va recordar que dels ministres n’hi ha tres de socialdemòcrates i tres d’independents afins al projecte de L’Alternativa. Per tant, “és un equip que no s’aparta del pacte de concertació per la legislatura que es va signar amb ApC”. El màxim càrrec de l’executiu va assegurar que seria una “interpretació errònia” pensar que el gabinet és curt preveient la incorporació futura de ministres de la plataforma. “En poden venir més, se’n poden nomenar més, però que quedi clar a tothom” que no seria per ApC. Paraula de Bartumeu.
Roig i Ríos, de secretaris d’Estat
El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va admetre ahir que tenia al cap una possible estructura de secretaries d’Estat. Demà ho acabarà de definir en la reunió del consell de ministres, on també s’hauria d’acordar el nom del secretari o secretària general. Moltes de les secretaries d’Estat coincidiran, va admetre Bartumeu, amb les àrees que no estan especificades en els noms dels ministeris (esports, turisme). Alguns secretaris d’Estat comencen a perfilar-se. Així, el número dos de L’Alternativa a Sant Julià, Josep Roig, podria fer-se càrrec d’Educació. L’onzè de la candidatura nacional del PS, David Ríos, podria encapçalar Funció Pública. Els germans Joan-Marc i Alfons Miralles també estaran en l’estructura.