El cap de Govern va anunciar ahir de manera oficial la composició del seu equip de confiança. Es tracta d’un Gabinet reduït, només amb sis ministres, que hauran d’assumir més carteres i que, per tant, hauran d’adquirir un compromís de treball important en un moment desfavorable pel que fa a la situació econòmica del país. Un dels aspectes que criden l’atenció d’aquest equip ministerial és que només tres dels seus membres són afiliats al Partit Socialdemòcrata, mentre que l’altre meitat ha de ser catalogada com a independent.
Ha estat un decisió de Jaume Bartumeu, que opta així per un Gabinet amb només sis ministres, la meitat del màxim que marca la llei, de 12. Es poden fer diverses lectures i una d’elles és que Bartumeu vol transmetre a la ciutadania signes d’austeritat, de la mateixa manera que va anunciar una retallada del seu sou i el dels alts càrrecs, i que tampoc vol una plantilla excessiva pel que fa a nomenaments de relació especial o de confiança, com per exemple els secretaris d’Estat.
Pensant en l’estabilitat institucional, i més enllà del pacte de concertació legislatiu, el cap de Govern no va oblidar ahir ApC, en deixar la porta oberta a més incorporacions de ministres en un futur, un afer que serà debatut pel PS en el comitè directiu convocat per a aquest dissabte. En aquest mandat que arrenca, un dels grans objectius de l’Executiu és aquesta estabilitat que li permetin desenvolupar les propostes i endegar accions valentes per combatre els efectes de la crisi a Andorra.
Bartumeu va desgranar ahir algunes de les novetats d’aquest mandat. La primera és que Justícia queda adscrita al cap de Govern i no tindrà un ministeri propi, en un període que serà essencial per a la reforma de la justícia, que aquest cop sí que hauria de veure la llum. Per a Naudi queden les competències estrictament d’Interior, una cartera que sempre ha estat difícil per les relacions amb els anomenats cossos especials.
Tampoc hi haurà un ministre portaveu, i s’espera que en els propers dies s’estableixi quins seran els mecanismes de relació amb els mitjans de comunicació. L’aboliment de l’Agència 2020 (un dels projectes estrella de la darrera etapa liberal) o la gairebé segura desaparició de l’Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI, abans OIE) no suposen cap sorpresa i van el la línia del que ja havia expressat el PS anteriorment.
La conjunció de Treball i Benestar deixa entreveure una aposta pel vessant més social. Bartumeu inicia el seu periple, que no estarà mancat de dificultats, amb senyals cap a la població que l’austeritat presidirà el Gabinet.