Bartumeu confia que l’entesa amb ApC fructificarà aquest dimecres

Autor: marc rodríguez
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 30 de Maig de 2009

Després de comentar els discursos d’investidura de PS i CR, els diferents grups parlamentaris van posar ahir sobre la taula les diferents posicions de cara a la decisiva segona ronda per investir el cap de Govern aquest dimecres.

Donat per impossible el govern d’unitat que els reformistes van tornar a demanar en boca de Joan Gabriel i Ladislau Baró –assumint esportivament el paper d’oposició ja interioritzat des de fa dies i evidenciat en els parlaments del grup parlamentari–, la clau de la investidura la té, a hores d’ara, ApC. El propi Jaume Bartumeu va mostrar- se optimista –o més ben dit, realista– sobre l’evolució de les negociacions, que donaran dimecres «una majoria a 17 o bé una majoria relativa» i que posaran fi al joc d’especulacions que ha tingut lloc durant les últimes setmanes.

Després que el líder d’ApC, Eusebi Nomen, demanés repetidament la integració de CR a la concertació, la pilota del seu grup parlamentari va dirigir-se als reformistes. Tot i que la concertació a tres va quedar «descartada », tal com va sentenciar Nomen, als debats d’investidura, ApC treballarà fins al final per tractar d’aconseguir- la. Donat que aquesta possibilitat és pràcticament impossible, Nomen va reconèixer que «no hi ha cap altra alternativa que el pacte», en aquest cas, amb la força de Bartumeu, per assegurar la governabilitat. El socialdemòcrata va reconèixer a la compareixença posterior a la sessió que «la hipòtesi del bloqueig ja no existeix», vistes les diferents posicions evidenciades ahir a la cambra andorrana.

Els reformistes van criticar, precisament, l’actitud protagonitzada per ApC, ja que, tal com va expressar Baró, la formació «busca l’excusa d’un acord de legislatura» després que hagi de «rectificar un pelet el discurs electoral» emès durant tota la campanya, en la qual en repetides ocasions Nomen va declarar que no donaria la clau a cap de les dues forces majoritàries. Baró va afegir-hi que ara, ApC té, més aviat, «l’obligació de pactar per la governabilitat», i no pas «traslladar a un altre grup polític una responsabilitat que li pesa –a Nomen–, víctima del seu discurs» des de la mateixa aparició de la plataforma.

El president del grup parlamentari reformista, Joan Gabriel, va ampliar durant les declaracions posteriors a la sessió que Nomen «s’està enganyant d’estratègia», a la vista del dur discurs protagonitzat vers els reformistes amb l’argument que no accepten la concertació –un cop CR vol assumir nou rol al Consell després de la negativa del govern d’unitat– i va recomanar-li que «en cap cas pot fer d’oposició a l’oposició » –la que ara és CR–, ja que, en aquest cas, fins i tot «Bartumeu estarà molt content» a causa del rèdit electoral que hi podria prendre en el futur. Gabriel va fer aquesta reflexió a la vista de la posició presa ahir per ApC, reiterant que a la votació de dimecres els reformistes tornaran a donar confiança al projecte presentat aquest dijous.

LA NORMALITAT DE LA SEGONA RONDA / Tal com va afirmar Bartumeu, el fet que la investidura s’hagi de decidir aquest dimecres entra dins la normalitat, ja que aquesta circumstància es dóna en molts països. Tot i això, el socialdemòcrata no va amagar la desil·lusió per haver d’endarrerir la investidura. I no per unes hipotètiques ànsies per governar, sinó perquè «la ciutadania comença a trobar llarg» el calendari que està adquirint la consecució del nou Govern, que «difícilment» podrà veure la llum «fins al 10 de juny».

Fins i tot els reformistes van coincidir en aquesta voluntat de posar-se mans a l’obra el més aviat possible, fora de debats particulars, tal com va indicar Gabriel: «Si ens estalviem el Consell de la setmana vinent, millor». A més, el líder de CR va demanar «no endarrerir més l’elecció del cap de Govern», que serà Jaume Bartumeu, tot i refusar una «investidura a 28», presentant novament candidatura per «compromís amb els electors» i per «deixar constància» de la línia política que seguiran aquests quatre anys. Tot queda, doncs, vist per sentència aquest dimecres.

pdf2