La investidura de Jaume Bartumeu com a nou cap de Govern haurà d’esperar, com a mínim, fins dimecres vinent, 3 de juny. Els 14 vots socialdemòcrates no van ser suficients perquè la balança s’acabés de decantar a favor del guanyador de les eleccions. L’abstenció d’Andorra pel Canvi, tota una sorpresa per als reformistes, obligarà a dur a terme una segona volta en què el líder socialdemòcrata en tindrà prou amb majoria relativa. I malgrat això, ApC acabava d’afirmar davant la cambra que el discurs del líder del PS havia estat el més “coherent” i “elegant”.
Els motius els va explicar el president del grup parlamentari, Eusebi Nomen. “Humilment ens retirem perquè siguin vostès mateixos els que liderin la concertació”, va afirmar, amb l’esperança que Coalició Reformista acceptés la mà estesa de Bartumeu. “Però si segueix dient ‘no’ a la concertació, actuarem en conseqüència. Si vostès s’autoexclouen, és la seva decisió”, hi va afegir. Després de la votació, el líder d’ApC va especificar que no votaria Joan Gabriel a la segona volta, tret que decidís “entrar a la concertació” i el PS “rebutgés fer-ho”, fet que ara sembla improbable. Posteriorment, el president del grup d’ApC va especificar que l’actitud de Bartumeu “ha canviat molt des de l’endemà de les eleccions, perquè s’ha tornat oberta i realista”.
Però el gest no va ser ben rebut a cap de les dues bandes de l’arc parlamentari. Bartumeu, en la intervenció que va fer posteriorment als grups parlamentaris, va afirmar que lamentava “l’abstenció, perquè fa dies que estem avançant per posar-nos a treballar”. A la fi de la sessió, el socialdemòcrata va comentar que el bloqueig ja era inexistent, però va admetre que hi havia hagut “intents indissimulats de portar-lo a terme” per part d’algun polític.
LA RESPOSTA DE CR
El discurs de Nomen va continuar sent molt dur amb la formació que lidera Joan Gabriel. Tant, que fins i tot la va acusar d’haver “trencat la cortesia i la confidencialitat en les negociacions”, per haver llegit en veu alta un fragment del document de base que el PS i ApC estarien fent servir en les negociacions. Posteriorment, Gabriel va respondre irònicament que “el senyor Bartumeu estarà content que un altre partit li faci tota la feina”.
Les acusacions tampoc no van agradar gens a Ladislau Baró, vicepresident del grup parlamentari reformista, que va titllar l’abstenció d’ApC d’excusa “per formalitzar un acord de govern que ja té”, va explicar, i va adreçar-se al líder d’ApC per reclamar-li que no els passessin a ells “la responsabilitat que els pesa. No tinguin por, no passa res, només hauran de rectificar un pelet el discurs de la campanya electoral”. Baró va reiterar que no entenia la fórmula de “concertació”, i que l’única que veia factible era un Govern “d’unitat, és a dir, amb presència de totes les forces parlamentàries”.
La intervenció testimonial de Francesc Rodríguez tan sols va fer èmfasi que el discurs de Gabriel “només fa un repàs del programa punt per punt”, i va afirmar una vegada més que el Govern d’unitat no estava justificat si no era per “una situació d’emergència”. Baró va deixar-li ben clar que la tasca de CR durant la legislatura seria d’oposició “constructiva”.
CRÍTIQUES AL GOVERN EN FUNCIONS
Nomen va aprofitar l’ocasió per adreçar crítiques molt dures al Govern en funcions, per estar fent, segons ell, “veritables destralades, com les que han estat capaços de fer els darrers dies”.