Bartumeu espera l’ajuda de la presidència espanyola de la UE

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 30 de Maig de 2009

20090529 Reunió pública PSOE-Internacional

El candidat socialdemòcrata a encapçalar el proper Govern, Jaume Bartumeu, confia que les complicitats que Andorra, i més concretament el PS, manté a escala europea facilitin la negociació de l’embrancament amb la UE, que serà un eix clau de la política del seu Executiu. La presidència espanyola, prevista per al primer semestre de l’any vinent, és una oportunitat que el líder socialdemòcrata no vol deixar escapar.

Bartumeu va assistir ahir al vespre a l’acte organitzat per l’agrupació andorrana del PSOE per a les eleccions europees del 7 de juny i va aprofitar per refermar el seu compromís europeista: “Per a la dreta andorrana, Europa fa temps que és el problema, però per a nosaltres és la solució a bona part dels nostres problemes”. En aquest sentit, el líder del PS va recalcar que “amb plenitud de relació amb Europa, els andorrans i els residents viuran millor”.

“Ens anirà bé que sigueu al Parlament Europeu”, va dir Bartumeu a la delegació socialista espanyola, encapçalada pel secretari general del PSOE Europea, Javier Moreno, i la candidata del PSC al Parlament d’Estrasburg, Núria Parlón. Tots dos es van referir a la propera presidència espanyola de la UE, un fet que Bartumeu va aprofitar per anunciar que “us haurem de venir a veure”. Segons el líder socialdemòcrata, la presidència de torn en mans espanyoles i una majoria d’esquerres a l’Eurocambra són factors que poden contribuir a aplanar el camí a l’acord d’associació del Principat amb la UE.

LA POR A LA DRETA

I si Bartumeu confia en l’esquerra europea, Moreno i Parlón, fidels a la campanya dels socialistes catalans, van atacar la dreta europea, culpant-la de bona part de la desafecció política de la ciutadania envers els assumptes comunitaris. “No és el mateix un Parlament europeu de dretes que d’esquerres”, va dir Moreno, per a qui la dreta europea representa l’intent de “desmuntar el model social” aprofitant la crisi econòmica. Com a exemple, la directiva de les 65 hores.

Parlón va evocar la tasca de la socialdemocràcia en la construcció d’Europa i va lamentar que fins i tot la família socialista hagués considerat “demodé” el model socialdemòcrata en favor del model neoliberal. La candidata va enumerar tot un seguit de polítiques d’igualtat que han rebut l’oposició sistemàtica del PP espanyol al Parlament Europeu i va assegurar tenir “por” davant la presència de la dreta espanyola a la Unió Europea.

pdf2