Bartumeu promet un Govern que uneixi el país des del diàleg i l’acord entre tots

Autor: m. s.
Font: bon dia
Publicat el: 29 de Maig de 2009

El candidat a cap de Govern del Partit Socialdemòcrata (PS), Jaume Bartumeu, es va comprometre aquest dijous a encapçalar un executiu que “uneixi i cohesioni el país des del diàleg i l’acord entre opcions diferents, amb polítiques que garanteixin la igualtat d’oportunitats, tenint en compte els drets universals de la ciutadania”.

I és que el líder socialdemòcrata vol que aquesta cinquena legislatura esdevingui la “legislatura del diàleg, de l’entesa i de la trobada”, motiu pel qual es va oferir al diàleg i a la concertació tant amb l’arc parlamentari com amb els agents socials i econòmics, i especialment amb Coalició Reformista, a qui va citar explícitament en el seu discurs en el transcurs de la primera jornada de la sessió d’investidura, que continuarà aquest matí al Consell General amb la intervenció dels grups parlamentaris.

Bartumeu, que va destacar que no vol començar aquesta nova etapa política “de zero” sinó que “respecta” la feina de governs anteriors, inclòs el sortint, de qui creu que “s’ha equivocat en qüestions essencials”, va avançar que una de les primeres prioritats del futur executiu serà buscar solucions a la crisi financera i immobiliària, a l’estancament del consum i a la pèrdua de llocs de treball.

Per això, el líder socialdemòcrata preveu una política fiscal i pressupostària per reforçar la competitivitat del comerç, una política econòmica per millorar el posicionament del turisme, i un diàleg permanent amb tots els agents econòmics i socials.

Així mateix, Bartumeu, que va qualificar d’”extrema urgència” la qüestió de la transparència financera i es va comprometre a treballar per tenir enllestit al setembre un text legislatiu que permeti aixecar parcialment el secret bancari per complir amb la Declaració de París, va explicar que la política del futur executiu se centrarà en tres eixos, com són l’econòmic, el de benestar social, i el de reforma de l’administració i reforçament de les institucions.

En el terreny econòmic, el candidat a cap de Govern socialdemòcrata va destacar que la prioritat és la modernització i el canvi de model, i va incidir en la proposta d’establir un acord polític nacional per a les relacions econòmiques i socials amb Europa, i una taula de diàleg amb les entitats econòmiques, empresarials i amb els sindicats per fer un pacte per al treball i el desenvolupament econòmic, amb l’objectiu d’establir finalment la constitució econòmica.

Així mateix, Bartumeu va incidir també en la reforma fiscal, una reforma que ha de comptar amb una gravació dels beneficis de les activitats econòmiques i certes rendes del capital, així com amb un impost de consum general, un impost de consums especials i un impost duaner.

Quant al benestar, Bartumeu va fer un repàs dels punts del seu programa referents a l’educació, la cultura, l’esport, les noves tecnologies i la lluita contra el canvi climàtic. I va fer èmfasi en la necessitat de fer una llei per lluitar contra la violència de gènere, i la creació d’una secretaria d’Estat d’Igualtat adscrita al departament de Presidència.

Finalment, pel que fa a la reforma de l’administració, el líder socialdemòcrata va incidir en la importància de les noves tecnologies per a l’agilització de l’administració, i va anunciar la creació d’una secretaria d’Estat adscrita al cap de Govern amb aquesta missió.

El líder del PS ofereix a Òscar Ribas ser ambaixador extraordinari per liderar les relacions amb la UE

La qüestió de les relacions amb Europa va centrar també part del discurs de Bartumeu, que va anunciar l’oferiment a l’excap de Govern Òscar Ribas de ser ambaixador extraordinari per liderar la relació amb la Unió Europea, per donar resposta a una necessitat d’acostament que ja reclamava Ribas l’any 1982. Bartumeu, que va recordar que Europa no és un problema sinó una solució, va incidir en la necessitat de fer un acord que tingui en compte les característiques d’Andorra i que marqui drets i obligacions recíprocs, per donar noves possibilitats a empresaris i treballadors, per poder exportar serveis amb un tracte fiscal no discriminatori, i perquè les empreses europees puguin establir-se a Andorra. En aquest sentit, Bartumeu va destacar que l’experiència de Ribas, així com el seu sentit d’estat i la seva adscripció a una ideologia diferent de la socialdemòcrata, “permetrà reforçar la concertació transversal que requereix el tractament de les relacions d’Andorra amb Europa”.

Per la seva part, en declaracions a l’ANA, Ribas va assegurar que no tenia constància del càrrec ofert pel candidat del PS en el seu discurs d’investidura, si bé va recordar que ja s’havia proposat col·laborar en “el punt concret” de l’aproximació a Europa amb el Govern que sortís.

pdf2