Bartumeu centra el discurs en el nou model econòmic i social

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 29 de Maig de 2009

Ja ho va fer durant la campanya i ahir no podia ser una excepció: el candidat socialdemòcrata a cap de Govern, Jaume Bartumeu, va centrar el seu discurs en la necessitat de definir la constitució econòmica i d’impulsar de manera decidida les polítiques socials. Tot plegat, en el marc d’una aposta clara per l’acostament a la Unió Europea amb una sorpresa molt ben guardada: l’oferiment a l’excap de Govern Òscar Ribas d’encapçalar les negociacions amb un càrrec d’ambaixador extraordinari per a les relacions amb la UE.

Les expressions “rellançament econòmic” i “diàleg social” van obrir el discurs d’investidura de Bartumeu, que, en diversos moments, va incidir en la necessitat de definir un “nou model econòmic” o de redactar la “constitució econòmica”. Després de dibuixar un panorama econòmic poc engrescador –una crisi financera internacional que ha desembocat en una crisi sistèmica i que a Andorra s’ha unit amb una crisi estructural per una excessiva dependència de la construcció i de l'”especulació immobiliària”–, Bartumeu es va llançar a desgranar les principals propostes del seu programa econòmic. Unes propostes que han de configurar un nou model de creixement que es tradueixi en un major benestar social i que acabi amb un dels més greus problemes que té actualment el país: la destrucció de llocs de treball.

Per a la definició de la constitució econòmica, el líder socialdemòcrata es va comprometre a convocar, en el mes següent a la constitució del Govern, dues taules: una, amb els grups parlamentaris per a les relacions amb Europa, i una altra, que també inclogui els agents econòmics i socials per definir el “Pacte per al treball i el desenvolupament econòmic”. La tercera prioritat és la de tenir enllestit, “a final d’estiu”, un projecte de llei que aixequi parcialment el secret bancari i permeti la cooperació fiscal a nivell administratiu amb els països veïns.

L’AS A LA MÀNIGA

El discurs de Bartumeu va estar ple de referències europeistes, tant a la UE com al Consell d’Europa. Un altre fil conductor del parlament del líder socialdemòcrata van ser les al.lusions al procés constituent i a un dels seus protagonistes: l’excap de Govern Òscar Ribas. Bartumeu va citar, en dues ocasions, discursos de Ribas a la Casa de la Vall per emmarcar les seves propostes en la línia europeista esbossada pels primers executius.

Per unir les dues línies del discurs, Bartumeu tenia un as a la màniga: la petició a Ribas per ocupar un lloc preferent en el procés d’embrancament amb Europa. “Per reforçar la política d’embrancament positiu amb Europa he demanat al senyor Òscar Ribas Reig, excap de Govern, que sigui ambaixador extraordinari per a les relacions amb la Unió Europea. Amb l’alta missió d’orientar tant les accions d’acostament a les institucions comunitàries com els debats sobre les relacions econòmiques i socials amb Europa”, va explicar el líder socialdemòcrata per, tot seguit, lloar el perfil del veterà polític demòcrata-cristià: “La seva experiència, el seu sentit de l’Estat i la seva adscripció a una família ideològica distinta a la socialdemocràcia, a la qual jo pertanyo, permetrà reforçar la concertació transversal que requereix el tractament de les relacions amb Europa”.

L’oferiment a Ribas, que es podria interpretar com un acostament a Andorra pel Canvi, s’emmarca en la coincidència entre l’excap de Govern i els socialdemòcrates sobre la conveniència d’una associació estable amb la Unió Europea. Bartumeu va recordar ahir els eixos de la seva proposta europea, però va evitar referir-s’hi com un acord d’associació: “No volem un debat nominalista, perquè aquí el nom no fa la cosa”.

LA FI DELS “DELIRIS DE GRANDESA”

L’acostament a Europa ha d’anar, segons el líder del PS, acompanyat d’una “reforma del servei exterior de l’Estat” per recuperar “la modèstia que correspon a un microestat com és el nostre”. I Bartumeu va reblar el clau: “S’han acabat els deliris de grandesa”. L’objectiu és concentrar l’acció exterior a Brussel.les, París, Madrid i Estrasburg, mantenint una presència a les Nacions Unides.

REFORMA FISCAL CONSENSUADA

Més enllà de l’embrancament amb Europa i del compliment dels compromisos en pro de més transparència fiscal, el nou model econòmic exposat per Bartumeu es completa amb una nova política d’inversions estrangeres i l’establiment de convenis que evitin doble imposició. Aquestes passes, però, són posteriors a la posada en marxa d’un sistema tributari, amb presència d’imposició directa i indirecta i que asseguri “la simplificació, la racionalitat i la contenció de la pressió fiscal”. Amb tot, Bartumeu va insistir en consensuar el model fiscal amb la resta de forces polítiques i va evitar entrar en més detalls sobre el sistema.

PROGRAMA SOCIAL

Pel que fa a la política social, Bartumeu va desgranar els punts del programa electoral socialdemòcrata, evitant els aspectes que podrien ser més polèmics. Va posar l’èmfasi en la lluita contra la violència de gènere, amb una llei i un pla nacional de tractament integral, en la llei que estableixi el catàleg de drets i serveis socials, en les polítiques de suport a les famílies, en l’augment de les pensions de solidaritat i en el pla d’atenció a la dependència.

NOVA ADMINISTRACIÓ

La part final del discurs va estar centrada en la potenciació de l’Administració pública, renunciant a privatitzacions injustificades i fixant l’estatut dels diferents cossos. També es vol escometre la revisió de les transferències i les competències dels comuns per frenar l’endeutament.

pdf2