Les paraules concertació, consens i diàleg van ser de les més pronunciades per Jaume Bartumeu en el seu discurs a la sessió d’investidura iniciada ahir. «Treballaré per aconseguir que aquesta legislatura sigui la legislatura del diàleg, l’entesa i de la trobada », va ser una de les primeres màximes pronunciades pel candidat socialdemòcrata.
Un diàleg que no es limitarà, si finalment Bartumeu és l’encarregat de formar Govern, a l’arc parlamentari, sinó que inclourà els actors econòmics i socials del país. Així, el líder socialdemòcrata va assegurar que «el Govern que vull encapçalar tindrà sempre la mà estesa i buscarà l’entesa amb tots aquells que estiguin disposats a col·laborar en el desenvolupament de la societat», i va continuar dient que un dels objectius polítics del seu govern serà «la voluntat d’incorporar, en l’adopció de les decisions, les visions que s’aportin lleialment des d’altres perspectives polítiques i d’aconseguir el suport més ampli dels grups parlamentaris en les qüestions fonamentals».
La política econòmica és la primera qüestió en què Bartumeu vol treballar conjuntament amb els altres actors polítics, econòmics i socials. Així, es va comprometre a convocar, durant «el mes següent a la constitució del nou Govern», una reunió amb el conjunt de l’arc parlamentari per plantejar un acord nacional per a les relacions econòmiques i socials amb Europa, i una «taula de diàleg» amb les entitats i associacions econòmiques i empresarials, i els sindicats, «per proposar un gran Pacte per al treball i el desenvolupament econòmic». Bartumeu va recordar que, des del seu punt de vista, «el marc del nou model econòmic ha d’anar acompanyat d’una ferma i positiva vinculació amb la Unió Europea». Per «reforçar» la política d’embrancament amb Europa, Bartumeu va explicar que havia proposat a l’excap de Govern, Òscar Ribas, ser «ambaixador extraordinari» per a les relacions amb la Unió Europea, amb la missió «d’orientar tant les accions d’acostament a les institucions comunitàries com els debats sobre les relacions econòmiques i socials». Per al socialdemòcrata, la figura de Ribas, pertanyent a una família política diferent a la socialdemocràcia, «permetrà reforçar la concertació transversal que requereix el tractament de les relacions d’Andorra amb Europa ». Així, també va manifestar que «és hora de recuperar un acord polític nacional en la política exterior». En el pla econòmic, Bartumeu va comentar que el Govern «tindrà com a prioritat absoluta» concertar-se amb els grups parlamentaris i la presidència de la República de França per disposar d’un projecte de llei que permeti l’aixecament parcial del secret bancari i l’intercanvi d’informació que «pugui iniciar la seva tramitació al Consell General al mes de setembre », i complir així el calendari imposat per la comunitat internacional i en la Declaració de París signada pel cap de Govern en funcions el mes de març. De la mateixa manera, Bartumeu va exposar la seva proposta de model fiscal, que té per objectiu la simplificació, la racionalitat i la contenció de la pressió fiscal, i s’haurà de basar en els principis de suficiència, equitat, eficiència i senzillesa. En la negociació d’aquest camp s’haurà de comptar amb la participació dels comuns.
En l’àmbit social, i per donar resposta a les conseqüències de la crisi econòmica, Bartumeu va advocar per modificar «urgentment» el reglament de prestacions d’assistència social, elaborar la llei de drets i serveis socials, impulsar polítiques de suport a les famílies i reorganitzar una xarxa pública única d’atenció primària. També va proposar actualitzar el llindar de precarietat que determina la pensió de solidaritat per a la gent gran segons les variacions de l’IPC i establir que les pensions, tant de solidaritat com de jubilació, siguin equivalents al salari mínim. De la mateixa manera, Bartumeu va voler tranquil·litzar els col·lectius amb dificultats, ja sigui per haver perdut la feina, per no accedir a un crèdit bancari, o per no poder arribar a final de mes, dient que «la prioritat del nostre govern serà buscar i trobar solucions per millorar aquesta situació». Concretament, el candidat socialdemòcrata, va explicar que les «les claus» de la seva actuació en matèria econòmica i social dels propers quatre anys seran actuar per facilitar el finançament, fomentar inversions en infraestructures per amortir la caiguda del sector immobiliari i constructor, activar mesures per evitar la davallada de la demanda interna, i mesures pal·liatives i polítiques actives per evitar la pèrdua de llocs de treball, i atendre «amb urgència» les situacions derivades de la pèrdua de la feina o de recursos econòmics. Com exemple del compromís social, Bartumeu va explicar que crearà una Secretaria per a la igualtat, adscrita al departament de Presidència, i una altra per a la modernització de l’Administració i la promoció de la societat del coneixement, adscrita al cap de Govern. Finalment, Bartumeu va estendre la mà «de manera especial» a Coalició Reformista per arribar a un acord, i va concloure assegurant que durant el seu govern «ningú estarà per damunt de les lleis».