Límits als sous dels càrrecs públics

Autor: G. Pérez/ A. Tugas/ R. Poy
Font: diari d'andorra
Publicat el: 29 de Maig de 2009

La reforma i la racionalització de les despeses dins l’administració pública esdevindrà un dels grans eixos de la política de Jaume Bartumeu com a cap de Govern. El candidat socialdemòcrata així ho va deixar clar durant el seu discurs d’investidura.

Per complir aquest objectiu, el líder del PS va anunciar la creació d’una secretaria d’Estat per a la modernització de l’administració i la promoció de la societat del coneixement, a més d’altres mesures que perseguiran la reducció de costos i que, especialment, afectaran el nombre i els salaris dels càrrecs públics.

Així, Bartumeu va posar en relleu la necessitat d’establir “limitacions” en aspectes com ara “els sous o les indemnitzacions”, a la vegada que va qualificar de “fora de lloc” els contractes blindats. El candidat socialdemòcrata a cap de Govern va avançar l’elaboració d’una llei sobre la remuneració dels càrrecs públics i també la necessitat de reformar la de contractació pública, perquè al seu entendre ha comportat “encariments incontrolats”.

I és que els socialdemòcrates consideren que aquests descontrols serien, en certa manera, responsables de l’endeutament global de l’Estat –xifrat per Bar tumeu en 889 milions d’euros, dels quals 639,1 correspondrien al Govern entre els quals destaquen els 502,6 que s’han de pagar als bancs–. El líder del PS va destacar que una de les prioritats serà “seure amb les entitats per procedir a renegociar l’endeutament, tot establint l’escaient planificació per sortir esglaonadament d’aquesta situació”.

CRIDA A CR

En el discurs, Bartumeu va fer una crida als reformistes per refermar la “voluntat de diàleg i mà estesa”, i els va reclamar que “aportin una contribució positiva a l’assoliment dels grans reptes col·lectius del país”. El líder del PS també va desgranar altres propostes, com ara la modificació del sentit del silenci administratiu, la reforma fiscal, l’assumpció de la Declaració de París o millores en l’atenció social.

Ribas acceptarà ser ambaixador davant la UE

Un altre dels objectius marcats per Jaume Bartumeu de cara a la nova legislatura és l’embrancament amb la Unió Europea, i per reforçar aquesta política el líder del PS va anunciar ahir que ha ofert a l’excap de Govern Òscar Ribas que es converteixi en ambaixador extraordinari per a les relacions amb la UE, proposta que el polític lauredià es mostra disposat a acceptar sempre que no sigui un càrrec de dedicació exclusiva. El que també va deixar clar és que aquesta oferta, en cap cas, no s’ha de vincular amb les negociacions per a la investidura. “No té res a veure. Són coses que no s’han de vincular i jo no ho permetré”, va assegurar Ribas, que es mostrava confiat que “es podrà parlar de les condicions per adaptar-les a la meva situació”. L’excap de Govern va recordar que ja abans de les eleccions s’havia ofert per “ajudar en una tasca bàsica” per al país.

Durant el seu discurs, Bartumeu va destacar de Ribas que “la seva experiència i adscripció permetran la concertació transversal que requereixen les relacions amb Europa”.

pdf2