Bartumeu vol l’acord amb Europa durant el primer semestre del 2010

Autor: G. Pérez/ A. Tugas/ R. Poy
Font: diari d'andorra
Publicat el: 19 de Maig de 2009

El candidat del Partit Socialdemòcrata a cap de Govern, Jaume Bartumeu, va mostrar-se partidari d’agilitzar els treballs per tancar el que ha de ser la nova relació entre Andorra i la Unió Europea. El dirigent de L’Alternativa va expressar la convicció que, per avançar en aquest objectiu, un dels punts clau del programa electoral de la formació seria el fet que Espanya ocuparà durant el primer semestre de l’any vinent la presidència de l’organisme i, per tant, seria un moment idoni a l’hora d’assolir els acords.

“Hem d’estar en condicions de treure profit d’aquesta circumstància per avançar. Espanya és un veí, un amic, i ens pot ser de gran ajuda”, va manifestar el cap de llista més votat les passades eleccions. El polític socialdemòcrata va fer aquests comentaris després de l’acte de presentació del llibre Andorra i Europa: el canvi necessari, que recull dos informes dels professors Joan Clavera i Blanca Vilà sobre les vies que té el Principat per embrancar- se amb la UE. Bartumeu va remarcar que bona part de les idees d’aquests dos experts, assessors del PS en la qüestió de les relacions amb Europa, coincideixen amb les exposades en informes demanats des del “Govern sortint” i, per tant, va apuntar que “hi ha perspectives de pacte, d’acord amb el nou arc parlamentari i ho impulsarem, no només perquè l’escenari ens situa en el punt de governar, sinó perquè ho hem dit així sempre”.

El guanyador dels comicis del 26 d’abril va reiterar la importància de trobar solució a tota la problemàtica dels paradisos fiscals, i va assegurar que “es farà un aixecament parcial del secret bancari, el que se’ns demana, però defensant el sector financer i mantenint la seva força”. El candidat a cap de Govern va indicar que tot aquest procés es farà “en contacte amb França, que serà indispensable”, a la vegada que “es reprenen les relacions, que ara estan congelades per l’afer del sucre, amb els ministeris espanyols”. Novament, Bartumeu va fixar el mes de setembre com a data clau al calendari per tenirho “tot a punt”.

EL CAMÍ CAP A LA INVESTIDURA

El líder socialdemòcrata va refermar la necessitat de no perdre “més temps”, fita que podria ser molt complicada si s’acabés produint un bloqueig en la votació del cap de Govern. El dirigent del PS, però, va optar per no pronunciar- se sobre aquesta possibilitat i es va limitar a indicar que “el calendari de les meves declaracions no me’l marquen els meus adversaris polítics”. Tot i això, durant la seva intervenció a l’acte no va estar-se de mostrar confiança que tot i que “alguns no s’acaben de creure el resultat electoral” sí que “hi ha gent amb responsabilitat”.

Malgrat aquesta referència, el risc que s’acabi donant una situació de bloqueig (empat a catorze en una segona votació per escollir el cap de Govern) no es pot descartar, i més si es té en compte el que apuntaven ahir algunes fonts de Coalició Reformista. Des de la formació, i tot i lamentar que ningú no estigui fent passos endavant en la negociació, es va refermar que es presentarà Joan Gabriel com a candidat a màxim responsable de l’executiu i que, fins i tot en una segona ronda, es veu molt difícil l’abstenció. Les mateixes fonts instaven que fos el mateix Jaume Bartumeu qui fes un “exercici de responsabilitat i vagi cap a la concertació a l’hora de tirar endavant el futur gabinet”. Així, el número 3 de la llista nacional dels reformistes, l’escaldenc Jaume Serra, va comentar que no votar el nostre propi candidat “no és ara mateix ni una mera hipòtesi”.

pdf2