El PS avisa que «no podem perdre més temps» per realitzar les reformes exigides pels veïns

Autor: e. o. g.
Font: més andorra
Publicat el: 19 de Maig de 2009

El candidat a cap de Govern socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, es va mostrar disposat a tirar endavant totes les reformes necessàries per establir relacions més profundes amb la Unió Europea. «No podem perdre més temps», va manifestar, alhora que va afegir que «Europa no és el problema sinó la solució».

Per a Bartumeu, s’ha de treballar en un acord d’associació amb la UE, independentment de la denominació, que faciliti als empresaris i estudiants la seva tasca a l’estranger. Per això, primer cal realitzar les reformes legislatives exigides pels veïns i la comunitat internacional en general, com és l’aixecament «parcial» del secret bancari. Bartumeu va insistir que només s’accediria a l’intercanvi d’informació «en situacions concretes, quan s’hagi obert un expedient». De la mateixa manera, el líder socialdemòcrata va recordar que l’intercanvi d’informació «no ha sortit d’ara» i que en el protocol signat entre Espanya i Andorra per a la negociació del conveni que eviti la doble imposició ja s’anomenava aquest requisit.

Així ho va manifestar Bartumeu a la presentació del llibre «groc» del PS, Andorra i Europa, el canvi necessari, un informe realitzat pels professors Blanca Vilà i Joan Clavera. Clavera, que va presentar la part més econòmica, va manifestar que l’intercanvi d’informació també és una qüestió «d’ètica i de lleialtat» de cara als països veïns. Així, es va preguntar si els andorrans estarien disposats a «combatre els delictes fiscals» que cometen els ciutadans dels estats veïns als bancs andorrans i si els agradaria que els mateixos andorrans evadissin impostos, tot recordant que una àmplia majoria de l’arc parlamentari és partidària d’una imposició indirecta. Clavera va advertir que «de la crisi no se’n surt igual que s’hi entra» i per això són necessàries les reformes. Un repte per al qual Andorra «està preparada» i té els «elements i el seny per tirar endavant amb garanties d’èxit ». Vilà, per la seva banda, es va centrar en el tipus de relació que Andorra hauria de mantenir amb la UE, que ha d’anar més enllà dels acords comercials o de cooperació. La professora va explicar que el tractat de Lisboa preveu l’establiment de relacions específiques amb estats com pot ser Andorra, que sense ser-ne membre, està «incrustat» a la UE. Vilà considera que Andorra podria liderar un moviment dels «microestats» pel seu encaix en el «puzle de l’Europa del futur». Bartumeu va valorar aquestes consideracions i va dir que «s’ha de treballar per trobar un plantejament global», però no està disposat a retardar l’aplicació de les seves propostes. En aquest sentit, Bartumeu veu en la presidència espanyola de la UE el 2010 com una oportunitat per «avançar en l’embrancament d’Andorra».

Bartumeu va posar de manifest la convergència entre els plantejaments dels assessors del Govern sortint i els socialdemòcrates, cosa que el fa ser optimista de cara a la consecució del pacte d’Estat en el qual estan treballant els socialdemòcrates i Coalició Reformista.

pdf2