L’hipotètic pacte PS-ApC resta obert tot i el ‘no’ a la subsindicatura

Autor: enric guinart
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 8 de Maig de 2009

20090507 Reunio ApC

La porta resta entreoberta. Així es podria definir a dia d’avui la possibilitat que el Partit Socialdemòcrata (PS) i Andorra pel Canvi (ApC) arribin a un entesa que permeti una estabilitat governamental en els propers quatre anys de legislatura.

I és que ahir a la tarda es va celebrar la segona reunió entre representants de totes dues formacions per “mirar d’acostar posicions” amb vistes a un hipotètic acord que vagi més enllà del pacte d’Estat entre PS, ApC i Coalició Reformista (CR) sobre temes claus com l’embrancament amb Europa o la reforma del model tributari que, a la vegada, sembla que camina en la bona direcció, ja que, almenys de moment, totes forces han donat el vistiplau a iniciar les converses dimarts vinent.

I és que tot i que ApC va rebutjar ahir la subsindicatura oferta pels socialdemòcrates, el líder del PS, Jaume Bartumeu (que va exercir de portaveu dels dos partits davant dels mitjans de comunicació), no va donar per tancada l’opció d’una entesa: “Ens tornarem a veure quan ApC ens ho digui”. Igualment, amb la negativa d’Andorra pel Canvi al càrrec del subsíndic, queda clar que la Sindicatura serà de color socialdemòcrata i el proper dilluns es donaran a conèixer la seva composició. Igualment, moment abans de la trobada d’ahir, fonts properes a ApC van explicar que l’oferiment del PS sobre la subsindicatura aniria acompanyat d’un condicionant: el suport d’ApC al Pressupost del Govern dels pròxims quatre anys mitjançant l’abstenció. Un punt aquest que seria clau a l’hora d’entendre el rebuig d’Andorra pel Canvi a l’oferiment dels socialdemòcrates, afegeixen les fonts. En aquest sentit, i qüestionat sobre si el suport als comptes de l’Estat durant la pròxima legislatura és un element clau per segellar un pacte PS-ApC, Bartumeu va reconèixer que “aquesta part suport al Pressupost pot ser una de les clàusules de l’eventual acord”. Ara bé, el més que presumible futur cap de Govern també va deixar ben clar que si s’acorda un pacte d’Estat entre totes les forces amb representació parlamentària sobre el temes clau “veig difícil que algú se li passi per la barretina arribar a una situació de bloqueig evitant que passin els pressupostos”. A la vegada, Bartumeu va indicar que l’argument exposat per ApC per no acceptar la subsindicatura es basa en el fet que perdrien força a l’hora de participar en l’activitat ordinària del Consell ja que per exemple el subsíndic no pot participar de les comissions legislatives.

D’altra banda, Bartumeu també va explicar que l’oferiment del PS en el sentit de cedir un conseller a ApC perquè puguin tenir un grup parlamentari propi continua vigent. Una oferta que el líder de l’Alternativa va insistir que “és a canvi de res” i “com a mostra del diàleg que el nostre Govern oferirà als altres grups parlamentaris”.

ESBORRANY DE TREBALL Per un altre costat, Bartumeu va avançar que durant aquest cap de setmana el PS repartirà a les altres forces polítiques l’esborrany del document que ha de consolidar les bases per arribar a un pacte d’Estat en els temes citats. Un text que Bartumeu va remarcar que estarà obert a les esmenes dels altres partits, ja que es tracta del punt de partida i que contindrà fonamentalment “principis i plantejaments polítics”.

pdf3.jpg