Bartumeu afirma que l’IVA serà “el que les xifres diguin”

Autor: aleix tugas/ gabriel pérez
Font: diari d'andorra
Publicat el: 9 de Maig de 2009

El líder del Partit Socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va explicar ahir que el percentatge de l’impost sobre el valor afegit (IVA) serà aquell que permeti “que les xifres s’aguantin”. D’aquesta manera, el vencedor de les eleccions responia l’informe de la Cambra que es va fer públic ahir, on els empresaris destacaven que una recaptació superior al 3,5 per cent suposava un important increment de la pressió fiscal.

Bartumeu va posar de relleu que estudiaria detalladament l’informe de l’entitat, però que en principi “el debat no és quin percentatge es posa, perquè el més rellevant és el que les xifres diguin”. En aquest sentit, va recordar que des del partit que encapçala també s’han fet estudis economètrics, que determinaven que un tipus com el que es proposava al programa electoral és l’adient per al Principat. A més, va reiterar que “ens sembla que un 5,5 no incrementa la pressió fiscal actual”, i va de manar als empresaris que assumissin que “un IVA eliminaria l’IMI”. De tota manera, Bartumeu va deixar clar que hi havia marge per a la discussió.

D’altra banda, el conseller electe d’Andorra pel Canvi (ApC) Eusebi Nomen va explicar que les declaracions de la Cambra eren “força significatives” i va considerar que els empresaris li estaven donant la raó sobre molts dels aspectes que s’han tractat durant la campanya. Així, Nomen va posar de relleu que “la Cambra està reconeixent que pràcticament els doblarien la pressió fiscal amb un IVA del 5,5 per cent” i va destacar que les xifres de l’estudi eren “més o menys similars a les nostres simulacions” (cal esmentar que ApC prenia com a referència un impost de societats del 12 per cent i no del 10, com el PS). Això sí, el líder d’ApC va retreure als empresaris que hagin esperat tant per fer públiques aquestes xifres, “ja que si ho diuen després de les eleccions ja no serveix de gaire”.

Els representants de Coalició Reformista (CR) van declinar, de moment, fer declaracions sobre aquest informe. Els centreliberals van destacar que ara per ara només s’ha fet pública la primera part d’un estudi molt més complet i complex i van assegurar que oferiran una postura clara quan puguin llegir-lo si la cambra els el facilita. Cal recordar que el programa electoral de la formació proposava un IVA generalitzat amb origen a la importació dels productes, del 5 per cent.

La xifra 4-5,5 per cent

És el marge que el líder socialdemòcrata veu factible per negociar el percentatge de l’import d’un producte que l’estat recaptarà a través de l’IVA. També va assenyalar que hi havia “un marge ampli per arribar a l’acord”. D’aquesta manera, Bartumeu es mostrava dialogant amb els empresaris de la Cambra, que dijous es van mostrar en desacord amb el 5,5% que en principi es volia establir.

pdf3.jpg