El PS no descarta un pacte de legislatura amb ApC, que rebutja la subsindicatura

Autor: m. s.
Font: bon dia
Publicat el: 8 de Maig de 2009

Andorra pel Canvi (ApC) ha declinat finalment la subsindicatura oferta pel Partit Socialdemòcrata. Així ho va explicar aquest dijous, al final de la reunió que van mantenir les dues formacions, el líder del PS i vencedor dels comicis del 26 d’abril passat, Jaume Bartumeu, que va assegurar entendre “els motius” de la negativa de la plataforma.

Així, Bartumeu, que d’acord  amb els integrants d’ApC que van optar per no fer declaracions va parlar en nom d’Andorra pel Canvi, va explicar que des de la plataforma s’havia optat per declinar l’oferta ja que en tenir únicament tres consellers i tenint en compte el rol més institucional del subsíndic, a efectes pràctiques disposarien únicament de dos consellers per a la tasca parlamentària.

Així, i després de la negativa de Coalició Reformista, que es quedarà amb la secretaria que li per toca per llei, i d’ApC tant el síndic com el subsíndic seran del Partit Socialdemòcrata, que en la reunió del grup parlamentari de dilluns decidirà quins consellers ocuparan els càrrecs.

D’altra banda, Bartumeu, que va confirmar que el PS deixarà un conseller a la plataforma per tal que puguin conformar grup parlamentari amb la nomenclatura de la formació i no de grup mixt, va donar prioritat a ApC a l’hora de buscar acords i va obrir la porta a l’opció que es pogués establir un pacte de legislatura entre les dues formacions, això sí “amb una relació diferent” de la mantinguda aquests darrers quatre anys entre el PLA i el CDA.

En aquest sentit, el líder socialdemòcrata va deixar clar que la pilota es troba en el terreny de la plataforma i va reiterar la predisposició del PS a parlar en el cas que “ApC volgués anar més enllà”.

Sí al pacte d’Estat

La trobada entre els representants de les dues formacions va servir també perquè ApC confirmés que s’afegeix a la comissió que treballa per tirar endavant els pactes d’Estat relatius a la resolució de l’encaix amb Europa i al canvi de model econòmic i la reforma tributària.

En aquesta línia, Bartumeu, que va descartar altres tipus de col·laboracions amb CR al marge del pacte d’Estat ja que “entenem que CR va perdre les eleccions i el PS les va guanyar”, va explicar que ja s’ha elaborat un document per començar a treballar amb els principis i plantejaments del pacte, text que es distribuirà aquest cap de setmana a les altres forces per tal que ja dimarts vinent la comissió tripartita hi pugui treballar.

D’altra banda, Bartumeu, que va incidir en la importància del pacte d’Estat ja que “és on es decideix el futur d’Andorra” i va assegurar que d’assolir-lo seria “la millor de les estabilitats possibles”, va avançar que un cop al Govern es farà un anàlisi dels comptes públics per veure quin “és realment el deute de l’Estat i el punt de partida d’on partim”.

Toc a Jordana

Finalment, Bartumeu va comentar les darreres adjudicacions d’obres aprovades per l’executiu, i tot recordar la legalitat de les mateixes sí va voler donar un toc al ministre d’Ordenament Territorial, Xavier Jordana, assegurant que després de les eleccions el Govern  “s’hauria d’haver limitat a estar estrictament en funcions”.

Bartumeu, convidat d’honor de l’EFA

Al migdia, Jaume Bartumeu va ser el convidat d’honor al dinar col·loqui organitzat per l’Empresa Familiar Andorrana (EFA), en el marc de la celebració de l’assemblea anual de la entitat, que va culminar amb una conferència sobre les claus de l’èxit en les empreses familiars de germans, a càrrec de Manuel Pavon, soci responsable de temes familiars de Garrigues. Pavon va incidirl en les quatre claus per obtenir bons resultats de convivència entre germans en l’entorn empresarial com són el treball en equip, la comunicació i el consens, l’autonomia per prendre decisions i la satisfacció personal.

pdf3.jpg