Jaume Bartumeu deixa la porta oberta a un acord de legislatura amb Andorra pel Canvi

Autor: e. o. g/ana
Font: més andorra
Publicat el: 8 de Maig de 2009

El Partit Socialdemòcrata (PS) no descarta arribar a un acord de legislatura amb Andorra pel Canvi (ApC). Ara el torn és de la plataforma, i el cap de la llista més votada, Jaume Bartumeu, ja va avançar que «una de les clàusules d’un eventual acord» seria l’aprovació dels pressupostos al llarg de la legislatura.

Tot i que Bartumeu creu que «l’escenari econòmic del país i la problemàtica de les relacions internacionals deixen en segon terme la importància del debat pressupostari ». En aquest punt, el conseller electe d’ApC, Josep Maria Bringué, va esmentar que recolzaran el pressupost «si no hi ha cap altra contradicció». De totes maneres, Bartumeu considera que «el pacte d’Estat ha de consolidar el futur del país, és la millor de les estabilitats polítiques». Així, el socialdemòcrata veu «difícil que a algú li passi per la barretina una situació de bloqueig», partint de la premissa de tenir un acord d’Estat. Les negociacions bilaterals amb Coalició Reformista (CR) quedarien aparcades, Bartumeu no veu «altres possibles acords» amb els reformistes, més enllà del pacte d’Estat. En aquest punt, Bartumeu va anunciar que una de les primeres coses que faran, un cop s’hagin instal·lat a l’edifici administratiu, serà encarregar una auditoria per conèixer el deute real de l’Estat, «i, a partir d’aquí, els pressupostos seran reduïts de facto en la xifra global».

En relació al pacte d’Estat, ApC va acceptar participar a la comissió que l’ha d’elaborar. La primera reunió es celebrarà dimarts que ve i hi participaran dos representants de cada força política. Així, Bartumeu va expressar la voluntat que el pacte estigui enllestit, «sobre plantejaments polítics», abans del 19 de maig, data en què s’ha de constituir el Consell General.

Malgrat això, ApC va rebutjar la subsindicatura, ja que el càrrec és institucional i no permet al conseller que l’ostenti participar al debat parlamentari i a les comissions legislatives, i el grup parlamentari perdria un efectiu. Bartumeu, però, va mantenir l’oferiment de cedir un conseller, «a canvi de res», perquè ApC pugui tenir un grup parlamentari amb nom propi i així «millorar el debat democràtic».

pdf3.jpg