El PS proposa repartir la Sindicatura

Autor: aleix tugas
Font: diari d'andorra
Publicat el: 1 de Maig de 2009

El guanyador de les eleccions, Jaume Bartumeu, va oferir ahir a Coalició Reformista la cadira de subsíndic general, i va explicar que més endavant oferiria també un dels dos secretariats de Sindicatura a Andorra pel Canvi. Així ho va manifestar després de la primera reunió oficial que va mantenir amb Joan Gabriel després dels comicis del 26 d’abril, i que va tenir lloc ahir al matí a Casa de la Vall.

Bartumeu va assenyalar que voldrien “que hi hagués representació de tothom, a diferència del que ha estat passant últimament”. El líder socialdemòcrata va aclarir que dilluns vinent es reunirà amb Andorra pel Canvi (i concretament amb Miquel Aleix), per desenvolupar també amb la formació les negociacions. Bartumeu va recordar que, malgrat que quedessin dos representants a Sindicatura, “no perdríem la majoria”, ja que el vot del síndic general “es considera històricament com a diriment”, i per tant desempataria una votació.

El líder del PS també es va referir a la formació del nou executiu, i va assenyalar que, durant la reunió, havia estat examinant amb Gabriel “els pros i els contres” d’un hipotètic govern de concentració. En principi, des del PS “no estem per aquesta opció”. Bartumeu va interpretar que “el resultat ens obliga a formar govern i donar-li estabilitat, però sí que es va mostrar partidari de seguir “una línia àmplia” de l’arc parlamentari. Això sí, va assegurar que estava en bona sintonia amb Gabriel en els dos grans pactes d’Estat que considera “importants”: el de la reforma tributària i el de l’acostament a Europa.

Paral·lelament, Joan Gabriel va assegurar que Coalició Reformista “estudiaria la proposta del Partit Socialdemòcrata”. També va mostrar-se favorable que el Govern fos “ampli”, i que pogués comptar “amb el suport de 28 vots. Així, va declarar que CR mantenia “el compromís de consens que hem adquirit durant la campanya electoral”. A més, va avançar que presentaria candidatura per ser cap de Govern al debat del Consell General, per poder “explicar el projecte de país”.

Finalment es va pronunciar Andorra pel Canvi, a través d’un comunicat. La plataforma va assegurar que celebrava l’acostament de Joan Gabriel “a la concertació”. Al mateix temps, reclamava a Jaume Bartumeu que formés “un govern que fos de tots els ciutadans”, i li va recordar que no acceptar la proposta de 14 consellers significava “el bloqueig del país al Consell General”.

pdf3.jpg