Bartumeu considera l’IVA intocable per poder arribar a pactes d’Estat

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 29 d'Abril de 2009

A poc a poc, es van aclarint les condicions en què tindrà lloc el pacte necessari i inevitable per permetre que els socialdemòcrates, guanyadors de les eleccions amb majoria simple, puguin arribar a formar Govern. Les línies mestres del model fiscal són, per al líder del PS, Jaume Bartumeu, una part innegociable a l’hora d’arribar a un acord.

Si dilluns Andorra pel Canvi, per boca de Miquel Aleix, comminava Bartumeu per encapçalar un Executiu de concertació nacional sense imposar cap condició prèvia, ahir el guanyador de les eleccions ja va marcar algunes línies vermelles. Bartumeu es va mostrar obert “a parlar amb tothom” i “sense a prioris“, però això no exclou que no hi hagi aspectes en què el PS no pensa cedir. El principal d’aquests punts és el model fiscal i les figures tributàries bàsiques que el conformen.

El líder de l’Alternativa ho va deixar clar: si la formació que encapçala Eusebi Nomen vol arribar a un pacte amb els socialdemòcrates, haurà de renunciar a l’oposició a l’IVA defensada durant la campanya electoral. “En l’aplicació de l’IVA no podem cedir i en la reforma tributària tampoc no podem cedir, perquè volem un sistema homologable a Europa”, va explicar Bartumeu durant un esmorzar amb la premsa mantingut ahir. “ApC va voler fer bandera del no a l’IVA, i el seu és un model difícil, per no dir impossible, de conjugar amb el nostre”, va constatar el guanyador dels comicis per, finalment, sentenciar: “O ApC evoluciona o no hi haurà acord”.

I és que els socialdemòcrates no volen arribar a un pacte a qualsevol preu. “No es pot fer un govern de concentració sense un acord programàtic, pensant només en les cadires”, va declarar Bartumeu. En qualsevol cas, però, la seva oferta de consensuar els temes d’Estat segueix en peu i va adreçada als dos partits amb representació parlamentària, especialment a la Coalició Reformista. “La situació del país és tal que no vull plantejar-me un escenari que margini la segona força política en assumptes d’Estat”, va explicar el líder socialdemòcrata.

En aquest punt, Bartumeu va tornar a recordar que els plantejaments programàtics de CR en matèria fiscal no estan gaire allunyats dels dels socialdemòcrates: “Hi ha un fet objectiu i clar, que és que la Coalició Reformista i el PLA han evolucionat en la seva posició històrica respecte a la fiscalitat”, va declarar, per afegir-hi: “Tenim un mateix plantejament tributari més enllà dels detalls”.

PUNTS NEGOCIABLES
El líder del PS va constatar la coincidència amb CR pel que fa a l’IVA, en què la diferència només és de mig punt, i l’impost de societats, en què reformistes i socialdemòcrates defensen el mateix tipus, el 10%. Diferent és l’assumpte de l’impost sobre els salaris. En aquest darrer punt, però, Bartumeu no es va mostrar tan taxatiu: “Ja ho veurem durant la negociació”, va dir el líder socialdemòcrata, en referència a l’IRPF andorrà, però va advertir: “L’article 37 de la Constitució diu el que diu i no se li pot fer dir el contrari”. Bartumeu també va criticar els que defensen que les aportacions a la CASS equivalen a un impost sobre la renda i que pretenen que el Consell General aprovi una mena de declaració al respecte: “Si el Consell General digués que les aportacions a la CASS són una imposició sobre els salaris, seríem la riota de Brussel·les”, va afirmar.

L’assegurança d’atur és un altre dels punts en què Bartumeu es va mostrar obert a la negociació. El líder del PS va admetre “modulacions”, canvis de “denominació” i de “plantejament”, sempre que el resultat sigui viable i sostenible. Amb tot, va recordar que l’atur queda subjecte a un gran acord polític i que l’esperit de pacte i seria també “si el PS tingués majoria absoluta”.

REUNIÓ PRÈVIA
Abans de començar les negociacions i els contactes formals amb la Coalició Reformista i Andorra pel Canvi, Bartumeu va reunir ahir els 52 candidats de les llistes nacional i territorials per analitzar els resultats de les eleccions i fixar una estratègia negociadora. La majoria de candidats, electes i no electes, van acudir a la reunió d’ahir a la tarda acompanyats dels principals quadres socialdemòcrates i dels càrrecs comunals de la formació.

pdf3.jpg