Bartumeu descarta el Govern d’unitat i busca un acord a 4 anys

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 1 de Maig de 2009

La primera reunió formal mantinguda ahir entre el Partit Socialdemòcrata i la Coalició Reformista (CR) després de les eleccions de diumenge va servir per acabar de descartar la idea del govern de concentració que s’havia llançat des d’Andorra pel Canvi (ApC) i, amb menys insistència, des de CR. No hi haurà Govern d’unitat perquè la persona cridada a liderarlo, el guanyador de les eleccions, el socialdemòcrata Jaume Bartumeu, no el veu necessari.

Bartumeu va reiterar ahir la seva voluntat de fer un Executiu “obert” i que vagi més enllà dels “contorns del Partit Socialdemòcrata”, però rebutja la idea d’un Govern d’unitat que acabaria sent, segons ell, “paralitzant”. Això sí, Bartumeu, acompanyat del número tres a la nacional, Francesc Rodríguez, va exposar a l’equip negociador de CR, integrat per Joan Gabriel i Ladislau Bartó, la seva oferta de pactar els grans temes d’Estat i de buscar un acord de quatre anys que asseguri l’estabilitat política de la legislatura.

A la sortida de la reunió, que va tenir lloc ahir al matí a la Casa del Benefici, les dues parts van destacar la proximitat de criteris pel que fa als pactes d’Estat sobre el model fiscal i l’acostament a la Unió Europea. El govern de concentració, però, no serà possible, perquè els socialdemòcrates, tot i afirmar que la situació del país és “difícil”, no creuen que sigui d’emergència. Davant d’aquest escenari, Gabriel presentarà la seva candidatura a cap de Govern en el debat d’investidura del 28 de maig fet que, si Bartumeu no obté el suport d’ApC, obligaria a anar a una segona volta. En aquest supòsit, tot i no aclarir quin serà el sentit del seu vot, CR va reiterar ahir que no faria obstruccionisme i garantiria la governabilitat.

Més enllà dels pactes d’Estat i del pacte de legislatura, els socialdemòcrates van oferir als reformistes pactar la distribució de càrrecs de la Sindicatura, en la línia que Bartumeu havia esbossat el dia abans: el Síndic seria per al PS, el subsíndic per a CR i una de les dues secretaries per a ApC, quedant l’altra en mans dels socialdemòcrates. CR respondrà dilluns a les ofertes formulades.

APC, PENDENT DE CR// Després d’haver-se avançat dilluns amb la reiteració de l’oferta de govern de concertació, Andorra pel Canvi ara resta esperant els moviments de la Coalició Reformista. Un cop descartat el Govern d’unitat per la negativa del partit majoritari, ApC considera que CR ha de posicionar-se, en tant que segona força, davant d’aquest escenari abans que el tercer partit pugui fer cap nou moviment.

TROBADA AMB ELS SINDICATS

Abans d’acudir a la reunió amb CR, Bartumeu s’havia trobat amb el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, en una ronda de contactes amb els líders sindicals que va seguir a la tarda amb el màxim dirigent del SAT, Guillem Fornieles. El líder del PS es va voler reunir amb els sindicats com a compensació per la seva absència de la concentració d’avui, en què aprofitarà per descansar amb la família després de la campanya electoral. Els sindicats van demanar a Bartumeu la concreció d’un calendari de les reformes socials pendents, entre les qual destaquen la festa de l’1 de maig i la modificació de les lleis laborals, que el futur cap de Govern va qualificar d’«inacceptables». Si dels 14 consellers del PS depèn, va dir, l’1 de maig de l’any vinent ja serà festiu.

pdf3.jpg