Malgrat assegurar “no tenir cap a priori” i mostrar la disposició a “parlar amb tothom” el vencedor de les eleccions de diumenge, el socialdemòcrata Jaume Bartumeu, va advertir ahir que “el que no podem fer és un govern de concertació sense un acord programàtic”.
Bartumeu, que des del més “absolut respecte” va recordar que “el Govern d’Andorra no és l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i no estem per repartir-nos els llocs de dos anys en dos anys”, responia d’aquesta manera a la insistència mostrada ja des de la mateixa nit electoral des de l’entorn de Coalició Reformista (CR) i Andorra pel Canvi (ApC), les altres dues forces que van obtenir representació parlamentària en les eleccions, en la necessitat que s’acabi constituint un govern de concertació.
No obstant, el líder socialdemòcrata, que va destacar que “m’ho plantejo tot i no excloc res”, va incidir en la difícil situació en què es troba el país, motiu pel qual no vol plantejar-se “un escenari que margini la segona força política al Consell”, tot i que va insistir que “una cosa són els dos grans pactes d’Estat que proposo i una altra els demés temes”.
En aquest sentit, Bartumeu, que va precisar que des del Govern els socialdemòcrates “treballarem d’un altra manera”, va celebrar que CR, “per tant el PLA”, hagi “evolucionat” en la seva “posició històrica” sobre la fiscalitat, de manera que, detalls a banda, tenen “el mateix” plantejament tributari que els socialdemòcrates.
En aquesta línia, Bartumeu va recordar que ApC “va fer bandera del no a l’IVA” durant tota la campanya electoral, i va insistir que pel PS aquesta qüestió és del “tot irrenunciable” ja que és indispensable per tal de disposar d’un model fiscal homologable amb Europa, de manera que “o ApC evoluciona en un tema cabdal com és la reforma tributària o no ens podrem posar d’acord”.
Assegurança d’atur
Pel que fa a un altre dels temes que han generat controvèrsia durant la campanya com és la proposta socialdemòcrata de crear una assegurança d’atur, Bartumeu va destacar que la proposta admet “modulacions” i “canvis de denominacions” i que, quan la presentin al Consell General, no tindran “cap problema” en acceptar “un altre redactat i un altre plantejament” si els altres grups parlamentaris porten una solució que “tècnicament funcioni”, i porti el reconeixement dels drets que els socialdemòcrates entenen que aquesta normativa ha de tenir.
En aquest sentit, Bartumeu va insistir en que tot i que la paraula “subsidi” denota “caritat”, la qüestió “no és el nom”, sinó que aquesta prestació social hauria de ser “una assegurança per desocupació involuntària”.
Compromís amb Frémont
D’altra banda, Bartumeu va explicar que una de les primeres persones amb qui va parlar després de conèixer la victòria electoral va ser amb el representant personal del copríncep francès, Christian Frémont, a qui va reiterar el compromís de revisar la normativa que protegeix el secret bancari per tal de facilitar l’intercanvi d’informació fiscal dins els paràmetres que exigeix l’OCDE.
En aquesta línia, el vencedor dels comicis va incidir en la necessitat d’”estrenyir” el calendari que havia previst Albert Pintat en la coneguda declaració de París, de manera que “el mes de juny es puguin ja assentar les bases i que el setembre el Consell General pugui ja votar” les modificacions legislatives escaients.
Acostament a la UE
Així mateix, Bartumeu va incidir també en “el salt qualitatiu” que suposarà pel país l’establiment d’un acord d’associació amb la Unió Europea, a la vegada que va recordar que “l’adhesió a la UE és inviable perquè Andorra no està preparada per assumir les quatre llibertats que marca el cabal comunitari”, matitzant d’aquesta manera les declaracions de la candidata del PSC a les eleccions europees, Maria Badia, que va assegurar dilluns que la victòria socialdemòcrata a Andorra obrirà les portes perquè el Principat entri a la Unió Europea.
El líder del PS, que va recordar que en el moment que es va crear l’acord d’associació era l’antesala de l’adhesió tot i que ja no és així, va insistir en la defensa de la proposta d’associació i va reiterar que una hipotètica adhesió d’Andorra “la veig molt a llarg termini”.
El comitè directiu del PS dóna mandat al vencedor dels comicis per poder obrir converses amb CR i ApC
Els 52 candidats que van conformar les llistes de l’Alternativa, el comitè directiu del Partit Socialdemòcrata (PS) i els integrants del comitè de campanya, es van reunir ahir a la tarda en un hotel de la capital per tal d’analitzar i valorar els resultats electorals obtinguts diumenge, així com la situació política que s’ha obert amb el que van determinar les urnes. La trobada va servir també perquè des del comitè directiu del PS es donés mandat a Jaume Bartumeu per tal d’obrir converses amb les altres dues forces polítiques que van obtenir representació parlamentaria, Coalició Reformista, liderada per Joan Gabriel, i Andorra pel Canvi (ApC), encapçalada per Eusebi Nomen.