Discurs de consens però debat de tensió

Autor: aleix tugas
Font: diari d'andorra
Publicat el: 25 d'Abril de 2009

Una vegada més, consens va ser la paraula que va predominar al debat que va reunir els cinc candidats a l’emissora Andorra 7 Ràdio, tal com va afirmar el candidat de Coalició Reformista, Joan Gabriel, al final del debat. No obstant això, la tensió va aparèixer novament, i el candidat d’Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen, va ser qui més va haver de suportar- la. “Ha estat un quatre contra un”, deien algunes de les persones que van presenciar-lo.

Les propostes que han estat comunicant les cinc forces polítiques que concorren als comicis a la llista nacional es van tractar de nou: l’IVA, la llista negra, els convenis de doble imposició… La cap de llista dels Verds, Isabel Lozano, va fer servir la primera de les intervencions del debat per comunicar que s’estava avorrint (poc abans, el candidat del Partit Socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, opinava que el debat a cinc era, segons el seu parer, un format “impossible”). Però la presidenta de la formació ecosocialista va poder comprovar de seguida com la tensió es va convertir, ràpidament, en la nota predominant, malgrat que els cinc contertulis apel·laven constantment al “consens” (Tomàs Pascual només intervenia per increpar Nomen de tant en tant).

Bartumeu i Gabriel van convenir en la majoria de punts, tret el referent a la imposició directa. Gabriel va reiterar que “no és bo imposar una figura similar a l’IRPF” a Andorra, i Bartumeu que “ningú no entendria que els sous més alts no es gravessin”. Ho va fer tot responent a una afirmació que Nomen acabava de fer, explicant que un tribut com aquest “castigaria les empreses de valor afegit que intentem atraure”.

Va ser en aquest moment del debat quan Bartumeu va referir-se al candidat de la formació centreliberal com a “bon amic”. Nomen va afirmar aleshores que celebrava “que vostè i el senyor Gabriel ara siguin amics”, comentari al qual Bartumeu va respondre dient-li que “ho som des de fa molts anys, el que passa és que vostè encara no hi era”.

Més retrets: en un parell d’ocasions el candidat d’ApC va afirmar que “elevaria el nivell del debat”, advertència que cap dels altres presents no es van prendre gens bé. El líder socialdemòcrata li va respondre que “sort en tenim de vostè”. I en més d’una ocasió, el líder d’ApC es va haver d’escoltar que el model fiscal que es proposava des de la formació que lidera “no s’aguanta per enlloc” (el mateix Joan Gabriel va dir que els ciutadans no l’entenien).

pdf2