Un canvi tranquil, una Andorra per a tothom

Autor: Jaume Bartumeu
Font: El Periòdic d'andorra
Publicat el: 24 d'Abril de 2009

Les eleccions ens han de servir per obrir una nova etapa política a Andorra. Una etapa que torni l’esperança i la confiança en les institucions, posant punt final a la pèrdua de respecte a l’interès general que ha portat la política equivocada i excloent del Govern liberal i dels partits que li han donat suport en aquests últims quatre anys.
Una etapa que es caracteritzi per l’assumpció de noves prioritats polítiques: l’avenç social, les llibertats i els drets civils, la defensa del pluralisme, la regeneració democràtica i la desaparició de l’amiguisme. Vivim en un món globalitzat que pateix una greu crisi econòmica, de conseqüències encara imprevisibles però d’una magnitud immensa. Ha quedat demostrat a bastament el fracàs de les velles receptes de l’ultraliberalisme econòmic, que han estat les causants principals d’aquesta crisi econòmica internacional. I aquest fracàs ha arribat també a Andorra. A casa nostra ha fracassat l’economia de l’egoisme.
Mentre els països més importants d’arreu del món es coordinen i posen en marxa mesures econòmiques per afrontar amb rigor la crisi, a Andorra el PLA i la coalició que encapçala continuen entossudits amb les seves polítiques de sempre, incapaces d’afrontar la situació. En una situació de crisi com l’actual cal donar una altra orientació a l’economia, amb planificació i bona gestió i donar prioritat a les polítiques socials, perquè en temps de dificultats el més important ha de ser l’atenció a les persones. Hem vist com a totes les trobades dels líders polítics i econòmics de tot el món, les propostes liberals queden arraconades i s’imposen les iniciatives inspirades en les pràctiques pròpies de la socialdemocràcia. Es tracta, en definitiva, de posar fre a la desregulació sistemàtica i global imposada arreu pels ultraliberals i optar per la regulació i intervenció per part de l’Estat en l’economia. I tot això, evidentment, al servei de les persones.
Aquest canvi és particularment necessari i urgent a Andorra a causa de la paràlisi política i econòmica. L’estancament institucional i social que patim és del tot inacceptable, i és la conseqüència d’una gestió governamental ineficaç, adreçada a afavorir els interessos d’uns sectors molt minoritaris de la societat andorrana, en detriment de la gran majoria del país. El període liberal ens ha portat a dues Andorres, a dues velocitats.
Aferrats a un model econòmic obsolet, qüestionat per quasi tots els altres països europeus, els liberals andorrans han estat incapaços d’endegar accions clares i decidides per establir el tipus d’associació que més ens convé amb la Unió Europea. Tampoc no han sabut enfortir la col.laboració amb els països veïns.
Amb el PLA en ple procés de descomposició interna i el Centre ocupat per liberals enfadats que al capdavall defensen la continuïtat del mateix programa polític i econòmic, el Partit Socialdemòcrata representa el canvi necessari a Andorra. Un canvi tranquil i profund, que requereix no solament un programa de govern nou, basat en la socialdemocràcia, sinó també en persones preparades i que toquin de peus a terra. Que no hagin estat implicades en el procés de degradació de l’Administració pública andorrana, que s’ha viscut en els últims quatre anys de Govern del PLA.
No podem perdre més temps. Necessitem aquest canvi tranquil i profund perquè deixem de ser considerats encara un paradís fiscal, perquè ens dotem d’un nou model econòmic amb un nou sistema fiscal. Perquè el turisme i el comerç puguin créixer i desenvolupar-se, perquè els andorrans tinguem un sistema de protecció social que ens doni confiança, perquè tinguem una Administració modernitzada, perquè Andorra sigui, en definitiva, un país que aposta pel futur sense renunciar a tot el seu passat.
Hem de ser capaços de generar confiança, tant dins com fora d’Andorra. Continuar amb un Govern liberal seria acceptar, resignadament, l’estancament, la paràlisi, la decadència d’Andorra com a país.
El PS vol liderar aquest canvi necessari, tranquil i profund, al servei d’Andorra, al servei de tots els andorrans. Volem posar en marxa un nou model econòmic, amb un nou sistema fiscal que generi confiança i promogui les inversions estrangeres a Andorra.
Volem que les nostres empreses puguin prestar serveis a l’exterior sense por a ser castigades amb dobles imposicions fiscals. I volem fer això al servei de la gent d’Andorra, perquè volem que els empresaris i emprenedors recuperin l’empenta necessària per invertir en els seus negocis, creant nous llocs de treball. I que els treballadors tinguin dret, com a qualsevol altre país europeu, a serveis socials dignes i per a tothom.
Ens cal recuperar la il.lusió i la confiança en el futur del nostre país. No podem continuar com ara. Necessitem un canvi tranquil i profund. El canvi que el Partit Socialdemòcrata i l’Alternativa ofereixen a tots els andorrans i andorranes, homes i dones, joves i grans. Per això els demano que ens facin confiança i ens donin els seus dos vots, a la llista territorial i a la candidatura nacional, el dia 26 d’abril.
L’alternança ens portarà el canvi necessari. Un canvi que serà tranquil i ens portarà una Andorra per a tothom.

pdf3.jpg