Bartumeu anuncia que si governa, aturarà els museus “faraònics”

Autor: Anna Mauri / Iago Andreu
Font: El Periòdic d'andorra
Publicat el: 24 d'Abril de 2009

20090423 Sant Jordi

El Partit Socialdemòcrata va escollir la Diada de Sant Jordi per parlar de política cultural, i el polèmic assumpte del museu o museus nacionals no podia quedar de banda. Seguint el criteri defensat al Consell pel Grup Parlamentari, el candidat de l’Alternativa, Jaume Bartumeu, va anunciar que si té la responsabilitat de governar, el PS aturarà el projectes actualment en marxa.

“Aturarem els projectes de museus faraònics, perquè no hi ha pressupost per pagar-los”, va afirmar Bartumeu, alhora que es mostrava disposat a “fer un museu nacional amb un pressupost assumible pel país”. El líder socialdemòcrata es va mostrar contrari a “la cultura d’aparador i els viatges pagats per la padrina”. En la mateixa línia, Bartumeu es va mostrar partidari de verificar si la contractació feta amb Frank Gehry havia estat “adequada” i, en cas de no ser-ho, poder demanar responsabilitats a aquells que “hagin violat la llei de la Contractació Pública”.

En la mateixa línia, el líder del PS va elogiar la iniciativa dels arquitectes andorrans, que van presentar un concurs d’idees alternatiu amb projectes signats per professionals del país. Aquesta iniciativa és, segons Bartumeu, “una lliçó de maneres al Govern Pintat”.

CALENDARI ÚNIC
Bartumeu també es va mostrar crític amb l’actual manca de planificació dels esdeveniments culturals provocada per la descoordinació entre el set comuns i el Govern. Si els socialdemòcrates governen, va explicar Bartumeu, no faran distincions de color polític per treballar en pro d’un calendari d’esdeveniments culturals únics. “La capital organitza un gran concert i, al mateix temps, hi ha una activitat cultural interessant a Ordino. Se solapen i la gent ha de triar on anar”, aquesta és la descoordinació amb què el PS pretén acabar.

El candidat de l’Alternativa va apostar per “fugir del concepte de cultura administrativa” i va posar com a exemple la manera en què es vol crear al Centre Carlemany, per a la difusió internacional de la llengua i la cultura en l’àmbit de l’Institut Ramon Llull. “El contingut del Centre Carlemany l’omplirà la gent del món de la cultura, no els polítics”, va afirmar.

INDÚSTRIA CULTURAL
Bartumeu va apostar també per “potenciar la lectura”, fomentant els hàbits de lectura dels escolars. En aquesta mateixa línia, el PS també pretén “ajudar els escriptors andorrans a publicar”, ja que “actualment hi ha molts escriptors que no tenen més remei que anar a publicar a fora”.
En una línia similar a la de Bartumeu es va pronunciar el número tres de la llista nacional socialdemòcrata, Francesc Rodríguez. El polític encampadà va afirmar que el PS aposta “per la cultura viva” i per “donar un clar suport a la indústria cultural”. Segons el número tres de l’Alternativa, els successius governs liberals “han oblidat” l’impuls que necessita la creació cultural i el suport que des de l’Administració pública cal donar a les indústries culturals.
Rodríguez va tornar a insistir en la necessitat de rebutjar “les grans obres” i d’adaptar els projectes a les necessitats reals del país. “Si s’ha de fer un arxiu, que s’ha de fer, el farem, però es pot fer de moltes maneres i invertint quantitats diferents”, va precisar el número tres del PS. Més enllà de projectes que, com ara el de l’arxiu, són prioritaris, “la resta”, va explicar Rodríguez, “hauran d’esperar una mica més”.

pdf3.jpg