42 representants de la societat civil donen suport públic al PS

Autor: Iago Andreu
Font: El Periòdic
Publicat el: 23 d'Abril de 2009

Més de 40 representants de la societat civil han signat en els últims dies un manifest de suport a les candidatures socialdemòcrates i al seu cap de llista nacional, Jaume Bartumeu, moguts per la voluntat de canvi, que, segons tots ells, requereix el Principat. En el manifest, que es farà públic avui, els professionals anuncien que votaran el PS i l’Alternativa als comicis del 26-A.

Els 42 signants del manifest creuen arribada l’hora “d’un canvi profund en l’orientació política del país” i aquest canvi el representa el PS i, més concretament, el seu líder Jaume Bartumeu. Segons els signants, “Andorra es troba en un moment delicat i, alhora, té al davant un repte engrescador”. Davant d’aquesta situació, els 42 representants de la societat civil creuen que cal “un Govern capaç de fer front a les importants necessitats econòmiques i socials del conjunt de la ciutadania” i “capaç de situar dignament Andorra en el context europeu”.

Els signants es defineixen com a “part activa de la societat civil” i remarquen que no formen part de cap organització política i que es pronuncien des de la “independència i la pluralitat d’idees”. Tot i no ser part, actualment, de cap partit, entre els 42 noms destaquen dos professionals que havien tingut un paper molt actiu en el panorama polític de no fa gaire anys: Josep Maria Beal i Lluís Viu. El primer va ser cònsol d’Escaldes a la dècada de 1980, Síndic general en la primera etapa del procés constituent i conseller de Comú pel PS fins al 2007. Tot i que va abandonar el partit, va signar les candidatures de l’Alternativa, un gest que ara ratifica signant el manifest. Viu, per la seva banda, havia estat cònsol de la capital amb Nova Democràcia i va ser president del Partit Demòcrata abans que aquest es convertís en el CDA i Viu decidís abandonar la formació centrista per considerar-la massa propera als liberals. Entre els signants també hi ha advocats, com ara Manuel Pujadas i Miquel Àngel Canturri; metges, com són Josep Vilanova o Jordi Lluís Pastora; economistes, com ara Elisa Gispert, o periodistes, com són Rosa Mari Sorribes o Noemí Rodríguez. També hi ha noms més mediàtics, com ara el de l’actor Marc Cartes, el director d’escena Joan Anton Rechi o l’artista plàstic Roger Mas. El món de l’esport hi és representat per l’esquiadora Sofie Juárez i el de l’ensenyament, pel professor César Garcia. El secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, l’exdirectiu de BSA, Josep Segura, l’astrofísic Joan Marc Miralles i la historiadora i arxivera Susanna Vela completen una llista en què el món de la cultura és el més nombrós.

El manifest signat pels 42 professionals independents suposa una nova empenta en la cursa de Bartumeu i el PS cap a l’edifici administratiu del Govern, que, durant anys, ha resistit els assalts socialdemòcrates. En la recta final de la campanya i a quatre dies de les eleccions generals, des del partit no s’amaga la satisfacció produïda per l’aparició d’aquest manifest.

LA FARÀNDULA
Tal com ja és un clàssic en altres països europeus, el món de l’espectacle s’ha alineat clarament amb l’esquerra. Més enllà de Marc Cartes o Rechi, han signat el manifest de suport a Bartumeu el músic Lluís Cartes, l’actor i director de teatre Pere Tomàs, l’actriu Maria Lanau, el músic Landri Riba, l’actor Xavi Fernández o el professional de les arts escèniques Jos Campolier.

pdf3.jpg