El PS no descarta el matrimoni gai, tot i no ser una prioritat

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 21 d'Abril de 2009

20090420 Roda de premsa GLBT

El programa del Partit Socialdemòcrata no contempla la modificació de la llei del Matrimoni Civil per fer-la extensiva a persones del mateix sexe, però no descarta posar la qüestió damunt la taula durant la propera legislatura. Els socialdemòcrates ho tenen pràcticament decidit, però no creuen que la societat hagi evolucionat prou com perquè aquest assumpte passi a ser una prioritat.

Així ho va explicar ahir el candidat a cap de Govern del PS, Jaume Bartumeu, durant una compareixença en què va estar acompanyat pels representants de la comissió GLBT del partit, Nicolás Pérez i Jonathan Fontán. “Aquest debat està obert i molt avançat al si del partit”, va explicar Bartumeu, però “l’evolució de la societat andorrana és lenta” i fa que els socialdemòcrates hagin renunciat a incloure-ho al programa per evitar “que el debat essencial, que ara és l’econòmic i social, quedi tapat”, va afegir-hi el líder del PS. En qualsevol cas, el candidat del PS va deixar clar que “si guanyem les eleccions, no serà un tabú”.

En una línia similar es va pronunciar Fontán. El responsable GLBT dels socialdemòcrates va afirmar que “si som capaços de fer evolucionar les mentalitats, aquests canvis vindran imposats per la lògica”. Com a mostra d’aquesta capacitat de fer evolucionar la societat, Bartumeu va citar la llei d’Unions Estables de Parella, entrada pels socialdemòcrates al Consell General el 2004 i aprovada el febrer del 2005.

Per al líder socialdemòcrata, la clau d’aquesta evolució es troba en “l’educació a la base contra l’homofòbia”, una qüestió que Fontán va lligar a les polítiques d’igualtat i a la lluita contra la violència de gènere. En aquest sentit, el PS es va mostrar convençut de la necessitat de canviar el proveïdor de les donacions de sang, que no permet l’accés dels homosexuals per considerar-los col.lectiu de risc. En aquesta lluita, va explicar Fontán, ja tenen el suport del Col.legi de Metges i el del Raonador del Ciutadà.

“No podem acceptar una pràctica administrativa que va contra una disposició constitucional”, va declarar Bartumeu. El líder del PS es va referir a la recent sentència del Tribunal Constitucional (TC) que considerava constitucional la pràctica de discriminar els homosexuals en la donació de sang: “Per molt que el TC s’hagi pronunciat, acabarem amb el que considerem, políticament, una conculcació de la Constitució”.

pdf3.jpg