L’Alternativa vol una modificació flexible dels POUP mantenint-ne les garanties

Autor: marc segalès
Font: bon dia
Publicat el: 21 d'Abril de 2009

20090421 Reunió pública Encamp

El candidat a cap de Govern de l’Alternativa, Jaume Bartumeu, va aprofitar la reunió pública, celebrada aquest dilluns a la sala Valireta d’Encamp, per esbosar les propostes de la formació en matèria d’urbanisme, i especialment, aquelles que fan referència a la Llei del sòl i als plans d’ordenació i urbanisme parroquials (POUP).

Bartumeu, que va recordar que els socialdemòcrates no la van votar i que fins i tot la van recórrer al TC ja que es tracta d’una “mala llei, de difícil aplicació, que perjudica als petits propietaris i fomenta l’especulació”, va apostar per una modificació flexible dels plans parroquials sense rebaixar-ne les garanties així com per l’ajornament o el fraccionament de les quantitats que s’han d’abonar com a equivalent de la cessió.
Quant a la primera de les propostes, Bartumeu, que va admetre les dificultats per la revisió dels plans degut a la pròpia legislació dels mateixos, va precisar que la proposta de flexibilització està pensada quan es tracti de canvis que afavoreixin l’interès general i que permetin als comuns adaptar-se a noves realitats.
Així mateix, el líder de l’Alternativa, que va assegurar que “el país ha patit la mala aplicació de la Llei del sòl”, va deixar clar que tot i la modificació es mantindran la classificació de sòl i dels percentatges de terrenys de cessió obligatòria que els comuns ja han establert, així com els drets que la legislació ja ha atorgat als propietaris.
Pel que fa a la segona proposta, l’ajornament o fraccionament dels imports equivalents a la cessió, Bartumeu va explicar que servirà “per evitar que la norma urbanística sigui un fre per l’activitat constructora i d’instal·lació d’activitats”.
D’altra banda, Bartumeu, que va recordar que el programa de l’Alternativa l’han fet ells mateixos i “no l’hem donat a una agència perquè ens en féssin un que tant serveix a Oregon, Austràlia i a Andorra”, va aprofitar per respondre les acusacions del número dos de la llista de Coalició Reformista, Ladislau Baró, -que també a la Valireta havia retret als socialdemòcrates el fet de voler-se apropiar de l’esperit de la Constitució-, tot afirmant que “encara no sé com es fa això d’apropiar-se d’un esperit tot i que en qualsevol cas nosaltres no ho fem ja que toquem de peus a terra”.
Per la seva part, el número tres de la llista nacional, l’encampadà Francesc Rodríguez, igual que ja havia fet diumenge en la reunió del Pas de la Casa, va exposar allò que “no volem fer els socialdemòcrates” i sí en canvi “els liberals de sempre ara amagats sota les sigles CR i els liberals enfadats que ara diuen que són de centre i volen un canvi”.
En aquest sentit, Rodríguez va advertir que des del PS no es farà cap gir de 180 graus així com tampoc renunciar a tota la feina i iniciatives parlament+aries que s’ha fet, com sí volen fer els liberals que “volen renunciar a l’herència de 14 anys de Govern”. De la mateixa manera que no es crearà cap consell consultiu ja que al marge del “dubtós” encaix amb l’ordenament jurídic ja “tenim a tots els ciutadans del país”.
Igual també que el dia abans al Pas, els caps de llista de la territorial encampadana, Josep Dallerès i Maria Pilar Riba, van ser els encarregats d’exposar i explicar la reforma fiscal que volen impulsar els socialdemòcrates i la importància d’establir un acord d’associació amb Europa, així com les principals línies programàtiques en matèria de salut, benestar social i medi ambient.

“Demanar el debat a falta d’una setmana és una burla”
D’altra banda, i en l’esmorzar setmanal que comparteix amb els representants dels mitjans de comunicació, Bartumeu va voler tancar l’intercanvi de declaracions sobre el debat cara a cara amb el candidat de Coalició Reformista (CR), Joan Gabriel, i va destacar que “demanar un debat a falta d’una setmana pels comicis és una burla”.
De fet, Bartumeu, que va recordar que ell havia acceptat fer aquest debat “sense condicions” i que les posades pel candidat de CR el van acabar frustant, va explicar que es va trobar amb Gabriel dissabte al matí i van estar parlant de diversos temes però no “de cap debat”. Tanmateix, un membre de l’equip de campanya de CR es va posar en contacte més tard amb el socialdemòcrata Pere López, qui va respondre, segons Bartumeu, que en tot cas Gabriel hauria de trucar directament al candidat de l’Alternativa, fet que no ha tingut lloc. “El debat no s’ha fet perquè el senyor Gabriel no s’ha atrevit a fer-lo”, va concloure Bartumeu.

pdf1