Els socialdemòcrates aposten per l’assistència domiciliària i la professionalització del servei

Autor: e. o.
Font: més andorra
Publicat el: 20 d'Abril de 2009

El candidat de l’Alternativa, Jaume Bartumeu, va destinar la tarda d’ahir a explicar les polítiques en matèria de benestar i protecció social que porta el seu programa. Primer va visitar la casa pairal d’Andorra la Vella, i després la llar de jubilats d’Escaldes- Engordany.

«Justícia social» és l’expressió que resumeix el programa socialdemòcrata, per a Bartumeu, que és sinònim de «no fer caritat sinó reconèixer els drets de les persones». Així, el punt que més va destacar el candidat a Andorra la Vella, on va estar acompanyat pels candidats d’aquesta territorial –Carles Blasi i Albert Font– i pels cònsols del Comú –Rosa Ferrer i Josep Vila–, va ser l’aposta per l’assistència domiciliària, que ha d’ajudar a millorar la qualitat de vida dels padrins sense que hagin d’abandonar casa seva. Bartumeu també va parlar de professionalitzar aquesta assistència, així com de prestar el servei de menjador –com el que el Comú de la capital realitza a l’Hostal Calones– des de l’Estat. El número 2 de la llista d’Andorra la Vella, Albert Font, també va explicar als padrins aplegats a la casa pairal de la parròquia altres iniciatives dirigides a aquest col·lectiu, com la de garantir una pensió mínima equivalent al salari mínim, que ha de permetre viure «sense patir necessitats», o el «sistema de tercer pagador», pel qual només es pagaria al metge la part que no retorna la CASS, evitant així l’anticipació dels diners. Vinculat a la CASS, Font també va parlar d’incloure actuacions que fins ara no estan contemplats, com serveis de medicina preventiva com poden ser la podologia o la psicologia.

Després de visitar les dues cases pairals, Jaume Bartumeu es va dirigir al Pas de la Casa, on els socialdemòcrates organitzaven una reunió de poble. Allí, el candidat de l’Alternativa va justificar que «l’objectiu primer de la nostra reforma fiscal és el benefici del ciutadà »; per això, la fiscalitat proposada és «més organitzada i justa», va explicar el cap de llista encampadà, Josep Dallerès. Els socialdemòcrates van assenyalar que, amb aquest model fiscal, els recursos seran suficients per donar els serveis socials que proposen en el seu programa electoral.

pdf3.jpg