Arrenca la campanya electoral més curta dels comicis més oberts

Autor: redacció/ ana
Font: bon dia
Publicat el: 14 d'Abril de 2009

La tradicional penjada de cartells donarà avui, a partir de les dotze del migdia, el tret de sortida a la campanya electoral més curta de cara als comicis generals més incerts i transcendents, a priori, de la història política del país, que tindran lloc el 26 d’abril.

Cinc candidatures nacionals i 22 de territorials busquen el vot de 20.298 electors, 4.276 més que en els comicis del 2005, en unes eleccions marcades per la crisi econòmica mundial, a la qual se suma la pròpia crisi econòmica; el debat sobre nous models impositius; les relacions amb Europa i, sobretot, amb els dos països veïns, i el compromís de transparència i d’intercanvi d’informació bancària que permet a Andorra sortir de la llista negra de paradisos fiscals.

A més, el nou model turístic, l’aparició per primer cop d’atur en clau andorrana, i la inversió estrangera i la competitivitat de l’empresa andorrana, entre altres, són temes que situen el Principat en una cruïlla realment decisiva per al seu futur.

I en aquest camp de joc és on els cinc candidats a cap de Govern juguen les seves cartes. Joan Gabriel, de CR, síndic general durant la darrera legislatura, agafa el relleu d’Albert Pintat, que va deixar la cursa electoral quan el copríncep francès, Nicolas Sarkozy, va enviar el seu representant personal per exigir del futur Govern andorrà el compliment dels estàndards internacionals de transparència econòmica, i la dedicació, segons Pintat, a aconseguir un compromís amb l’OCDE.

Joan Gabriel es presenta liderant una coalició que, amb el nom de Coalició Reformista, aglutina el seu propi partit, el PLA, més Nou Centre i els grups parroquials d’Ordino i de Sant Julià de Lòria, intentant donar una imatge renovada del centredreta andorrà i de “suma per Andorra”, com resa el seu eslògan.

A l’altre costat de la balança, Jaume Bartumeu, líder del Partit Socialdemòcrata i de la coalició de centreesquerra l’Alternativa. L’única enquesta oficial que s’ha fet pública el dóna com a guanyador, encara que hi hagi un 40% d’indecisos. Però des de l’Alternativa són conscients que el sistema electoral dóna una força a l’urna territorial que els fa febles en els resultats, i per aquest motiu Bartumeu ha posat tota la carn a la graella, conscient que és “o ara o mai”. Amb una imatge i un missatge molt similars als que va fer servir José Luis Rodríguez Zapatero en les darreres eleccions espanyoles, el PS apel·la directament al ciutadà amb un “depèn de tu” per fer possible el canvi. Les parròquies d’Ordino, d’Escaldes-Engordany i, en menor mesura, la de la Massana, es presenten com a claus per al resultat final.

El tercer en discòrdia, Eusebi Nomen, d’Andorra pel Canvi (ApC), atrau els sectors descontents amb els liberals i que segurament mai exercirien el seu vot directe pel PS. Persona nova en política, andorrà de fa poc, l’economista i empresari aspira a ser el tercer pol que acabi decidint qui encapçalarà el futur executiu, prioritzant un govern de concertació sense descartar que aquest sigui liderat per ell mateix.

Les altres dues candidatures que queden són els Verds d’Andorra, que novament liderats per Isabel Lozano intentaran continuar amb la tendència alcista del vot ecosocialista i treure com a mínim representació parlamentària, i, finalment, la força, a priori testimonial, d’Unió Nacional de Progrés (UNP), de l’escaldenc Tomàs Pascual.

El vot judicial
Aquest any la novetat està en els terminis del vot a Batllia per a totes les persones que no volen o no poden desplaçar-se fins als col·legis electorals el dia de les eleccions. El vot judicial, després de la modificació de la Llei electoral, es pot exercir des d’avui mateix fins al dissabte 25, jornada de reflexió.

També per primera vegada Andorra la Vella canviarà la ubicació el col·legi electoral, i en lloc de situar-se a la casa comuna els electors hauran d’anar fins al Centre de Congressos, on en dues sales hi haurà les urnes on els electors de la capital podran exercir el dret a vot. A Escaldes-Engordany es viurà una situació similar i els electors podran exercir el seu dret a vot a les sales habilitades a aquest efecte al complex del Prat del Roure.

pdf3.jpg