Bartumeu alerta que no cal “llençar les campanes al vol”

Autor: marc rodríguez
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 9 d'Abril de 2009

Hores després de conèixer el resultat del baròmetre publicat ahir pel ministre de Finances, Ferran Mirapeix, el candidat a cap de Govern de l’Alternativa, Jaume Bartumeu, va recordar a la premsa reunida a la seu del PS que el que menys li cal ara als socialdemòcrates és que “llancem les campanes al vol”, de manera que l’enquesta publicada ahir només confirma “d’una manera aclaparadora” que “el canvi necessari és possible”, tal com es va anunciar al tret de sortida de la precampanya d’Ordino.

Amb aquests resultats, però, que Bartumeu mira “amb prevenció”, tal com va afirmar que acostuma a observar les enquestes “fins i tot quan ens van molt bé” –com és el cas–, els socialdemòcrates tindran un argument més per convèncer als votants indecisos, que “decantaran i decidiran dins el marc estricte d’una mostra” de la fiabilitat del canvi anunciat des de fa anys. I és que, segons Bartumeu, “aquest canvi ja és a punt i el representa l’Alternativa”, tal com va reconèixer després de saber les dades que es van demanar fa unes setmanes.

ELS BARÒMETRES I LES CRISIS

Passant a l’àmbit liberal, la ministra portaveu i candidata a la territorial d’Andorra la Vella per CR, Conxita Marsol, va atribuir ahir la davallada en la puntuació pal.lesa en el baròmetre als efectes d’una crisi internacional, de la qual “ara es passa el moment més difícil”, i que es reflecteix en una preocupació màxima per la pèrdua de llocs de treball amb una “psicosi” per “mimetisme amb el que passa a Espanya i sobretot a Catalunya”.

Marsol hi va afegir que, de fet, aquesta crisi “està afectant tots els governs del món” i va indicar que les reformes i modificacions “importants” realitzades aquesta legislatura també “costen de ser acceptades per la ciutadania”, una circumstància que fa que “la valoració que fan de nosaltres no és la que desitjaríem”. En el cas de la pèrdua de llocs de treball com a principal preocupació, la ministra i candidata va recordar que s’ha vist un canvi de tendència, ja que fa anys el primer problema era el de la circulació, tot i que després que el Govern hagi fet “la seva feina”, actualment ja “s’ha acabat”.

Durant la compareixença de presentació del baròmetre, Mirapeix va afirmar que la demanda generalitzada d’un canvi és “un fort càstig per al Govern”, tot i que s’ha d’acceptar, indicant que durant la campanya seran els candidats els que hagin de “treballar de valent” per captar els vots. En qualsevol cas, el ministre de Finances va afirmar que les preocupacions de la població s’han gestionat adequadament i que el desavantatge amb què surt CR es deu a la seva recent creació. Amb relació al candidat d’ApC, Eusebi Nomen, Mirapeix va afirmar que aquest “fenomen” creat fa poc “ja té una quota”, tot i que “n’esperava més per la inversió que ha fet”.

En el cas dels Verds d’Andorra, la candidata Isabel Lozano va recordar que la mostra “només és de 806 persones”, de manera que és “molt ajustada” en representació als més de 20.000 electors cridats a les urnes. Amb relació a la seva valoració de 4,6 sobre 10, va reivindicar un treball de més de deu anys com l’aval d’una preocupació pels problemes ciutadans, com ara la manca de treball, que coneix “de primera mà”. A més, va alertar d’una possible descompensació entre la voluntat del canvi que pugui erigir-se quantitativament amb el resultat final al Consell General. El candidat d’Unió Nacional de Progrés (UNP), Tomàs Pascual, va explicar els resultats obtinguts pel desconeixement que encara es té del programa electoral, que haurà de difondre’s en breu –que ells enviaran “a tots els residents”– i on “tothom ens coneixerà”, augurant finalment una “sorpresa real” a les urnes.

pdf3.jpg