El Govern actual està mal valorat pels andorrans, rep una nota de 4,1 sobre 10. Per això, tres de cada quatre ciutadans veuen amb bons ulls un canvi de govern. Així es posa de manifest en el darrer baròmetre d’opinió realitzat per l’Executiu.
Les enquestes telefòniques es van fer entre el 25 de març i el 3 d’abril a 806 persones amb nacionalitat andorrana.
El ministre de Finances i Funció Pública, Ferran Mirapeix, va ser l’encarregat de valorar els resultats de l’enquesta, que va insistir que es donaven a conèixer tots i que «no amaguem res». Per a Mirapeix, «és normal» que la ciutadania vulgui un canvi i va assegurar que l’Executiu accepta aquesta opinió. Malgrat tot, va afegir que «és un fort càstig al Govern».
Per encapçalar el canvi, els ciutadans consideren que un dels atributs necessaris que han de tenir els candidats és la preparació i la capacitat de gestió (ho va dir un 27,6% dels enquestats), que tingui un projecte clar per al Principat (ho van dir un 15,3%), que defensi els interessos del país i que generi confiança (amb percentatges inferiors). De totes maneres, el candidat més ben valorat és Jaume Bartumeu, de l’Alternativa, que rep una puntuació de 6, seguit del liberal Joan Gabriel, amb un 5,6. Els altres tres candidats suspenen, encara que sigui per poc com Eusebi Nomen, d’Andorra pel Canvi, que treu un 4,9. Isabel Lozano, de Verds d’Andorra, rep un 4,6 i qui treu una pitjor nota és Tomàs Pascual, candidat per Unió Nacional de Progrés (UNP), amb un 3,2.
A la pregunta de quina opció política preferiria que governés, un 34,5% es va decantar per l’Alternativa; en canvi, Gabriel va rebre el suport d’un 15,3% dels enquestats. ApC seria l’opció escollida per un 7% dels ciutadans i un 3,8% escolliria els Verds. Pascual només va ser escollit per un 0,5% dels entrevistats. Malgrat això, s’ha de tenir en compte l’elevat grau d’indecisió, que en aquesta pregunta era de gairebé un 40% (un 12,3% era indiferent i un 26,7%). Els percentatges s’igualen més entre les dues principals forces (Alternativa i Coalició Reformista) quan es pregunta qui creu que governarà, els primers reben un 33,4% i els segons un 29,3%. Les altres formacions reben un suport més marginal, entre un 2,7% d’ApC i un 0,3% dels Verds. Si es fa cas a la intenció de vot, en el nivell nacional, el clar vencedor seria Jaume Bartumeu, amb un 29,6% dels enquestats. En canvi, CR rebria un 11,1% dels vots. Els indecisos representen un 40,5% dels ciutadans, entre els quals l’opció a la que veuen més factible votar és CR (el 21,6%), seguida de l’Alternativa i ApC, amb un 15,6% i un 14,4% respectivament. Un 8,4% dels indecisos es decantaria pels Verds i un 1,7 per UNP. D’altra banda, s’ha de tenir en compte les simpaties que generen els candidats i les formacions. El grup que rep més simpaties és el Partit Socialdemòcrata (un 36,6% dels enquestats manifesta que qui li és més simpàtic és l’Alternativa), seguit de Coalició Reformista (que té la simpatia d’un 18,5% dels entrevistats). Darrere d’aquestes dues formacions es situen ApC (6,8%) i Verds d’Andorra (4,7%).
A nivell parroquial es podrien viure algunes sorpreses si es fa cas de les estadístiques publicades pel Govern. Així, el candidat més ben valorat a Encamp és Esther París, d’Andorra pel Canvi, que rep un 6,3, seguida de Josep Dallerès, amb un 5,8. A Ordino, el candidat més ben valorat, amb un notable (7,1), és el socialdemòcrata Esteve López. En canvi, Enric Dolsa, candidat per ApC, suspèn clarament: un 3,5. La candidata de CR, Bernadeta Gaspà, rep un 5,2. A Escaldes- Engordany és on hi ha més igualtat. El candidat de l’Alternativa, Jordi Font, és qui rep la millor puntuació (un 5,8). Els candidats d’ApC, Miquel Aleix, i de CR, Francesc Zamora, reben tots dos un 5,6, i la candidata dels Verds, Jael Pozo, un 5,1. Una altra parròquia molt igualada és la Massana, on el candidat de CR, Daniel Armengol, rep un 6,1, i Vicenç Alay, per l’Alternativa, un 6,4. A Canillo és CR qui surt amb avantatge, ja que el seu candidat, Joan Torres, obté un 6,1 de mitjana, i la candidata socialdemòcrata, Judith Salazar, un 4,8. A Sant Julià també és CR qui té avantatge. Montserrat Gil rep un 6,3 i Rossend Areny, el candidat de l’Alternativa, un 5,8. El candidat d’ApC, Jaume Ramisa, suspèn, amb un 4,6. A la capital, qui obtindria els dos consellers seria l’Alternativa. Carles Blasi rep una puntuació de 5,7, seguit del candidat d’ApC, Francesc Segarra, que rep un 5,1. Els altres dos candidats que concorren en aquesta circumscripció suspenen, amb un 4,9, la liberal Conxita Marsol i un 4,4, Joel Sàmper, dels Verds.
L’enquesta també posava de manifest les principals preocupacions dels ciutadans: la manca de feina (23,6%) i l’impacte de la crisi (23%). De la mateixa manera, els enquestats consideren que la situació actual del país està malament (62%) i el 68,6% creu que ha empitjorat al llard dels últims quatre anys.