El PS destaca en la cursa electoral

Autor: gabriel pérez/ toni solanelles
Font: diari d'andorra
Publicat el: 9 d'Abril de 2009

El Partit Socialdemòcrata (PS) seria el favorit amb vista als comicis del 26 d’abril, d’acord amb les dades publicades ahir del baròmetre d’opinió encarregat pel Govern a una empresa estrangera. L’enquesta, feta entre els electors -s’ha preguntat a 806 ciutadans amb dret a sufragi- situa la formació que lidera Jaume Bartumeu com la primera en intenció de vot. Un 29,6% dels entrevistats va assegurar que donaria suport a la candidatura nacional de L’Alternativa.

Amb tot, un aspecte clau per tenir en compte és que un 40,5% va preferir no pronunciar-se davant la qüestió, ja fos perquè encara no té clar quina papereta ficarà a l’urna o perquè s’estimava més no fer pública la seva elecció.

Descartats els indecisos, els que optaran pel vot en blanc (4,4%) i els que directament han decidit abstenir-se’n (4,5%), la segona opció és la Coalició Reformista que encapçala Joan Gabriel. Això sí, la formació queda ria molt lluny dels socialdemòcrates, ja que només un 11,1% dels entrevistats va proclamar-hi clarament el seu suport. La tercera força seria la plataforma Andor­­ra pel Canvi, que aconsegueix un 7,3%, els Verds un (2,1%) i la debutant Unió Nacional de Progrés un (0,5%).
Entre els indecisos, a l’hora de respondre quin partit considera més probable que acabi votant, continua havent-hi un alt grau d’indefinició (un 28,1), mentre que un 21,6% apunta una tendència més propera a CR. Un 15,6%, en canvi, es considera més inclinat cap a L’Alternativa, percentatge lleugerament superior als que es decanten per Andorra pel Canvi (14,4%).

Panorama parroquial

La radiografia del baròmetre de la intenció de vot a les circumscripcions parroquials és similar a la nacional. En aquest cas, el partit que encapçala les preferències continua sent el de Bartumeu, però el percentatge es redueix fins al 25,2%. CR es manté en segona posició amb un 12,9% i ApC en tercera, amb un 7%. De nou, però, l’opció més escollida és, amb un 42%, la dels que no saben encara a qui votaran o els que prefereixen no contestar.

Aquesta condició de favorits dels socialdemòcrates als comicis també és percebuda pels propis participants en l’enquesta. A la pregunta sobre qui creuen que governarà, el PS va primer (33,4%) tot i que la distància amb CR es redueix (29,3%).

Idèntica situació, tot i que amb major avantatge per a L’Alternativa, es reflecteix en els resultats a la qüestió sobre quina opció política preferirien veure al Govern: un 34,5% dels enquestats citen el PS, mentre que CR només és escollida pel 15,3%. Els socialdemòcrates també aixequen, segons es desprèn del baròmetre, més simpatia que la Coalició Reformista: 36,6% d’entrevistats per només un 18,5%.

Satisfacció mesurada dels socialdemòcrates

El cap de llista de L’Alternativa, Jaume Bartumeu, no va poder amagar la satisfacció en conèixer els resultats de l’enquesta, però sempre “en el marc d’una mostra que s’ha de mirar amb precaució”. El líder socialdemòcrata va indicar que “és la comprovació que hi ha una voluntat de canvi en favor de la nostra opció política”. De la seva banda, Eusebi Nomen, cap de llista d’Andorra pel Canvi, va assegurar que els resultats del baròmetre “confirmen el que vam dir: que no hi ha una opció clara de Govern al país i que hi ha un índex molt elevat de persones indecises”. Aquesta circumstància també va ser destacada pel ministre de Finances, Ferran Mirapeix. “És clar que el nombre d’indecisos ha pujat molt. Un 50% no sap, no contesta o no votarà, i la resta ho té molt definit”, va apuntar el polític lauredià, que considera que amb aquestes dades “els candidats hauran d’esforçar-se durant la campanya per convèncer molta gent que encara no s’ha decidit”.

pdf3.jpg