El PS surt amb avantatge

Autor: editorial
Font: diari d'andorra
Publicat el: 9 d'Abril de 2009

El Partit Socialdemòcrata és el favorit per guanyar les eleccions, segons les dades del baròmetre d’opinió que ahir va fer públic el Govern. Els socialdemòcrates s’imposen clarament tant a la llista nacional com en la intenció de vot parroquial. I les diferències són notables, ja que el Partit Socialdemòcrata gairebé triplica la Coalició Reformista en l’enquesta sobre el vot en l’àmbit nacional, mentre que en el parroquial el duplica.

Les dades, però, s’han de prendre com un indici al qual s’han de posar certes reserves a causa de l’altíssim nombre d’indecisos o d’aquells que no volen contestar. Més del 40% dels enquestats no s’han decantat per cap opció i dins d’aquest grup d’indecisos quan se’ls ha tornat a preguntar l’opció més elegida ha estat la de la Coalició Reformista. Tot i així, l’avantatge del PS és clar en l’àmbit nacional i per tant s’ha de considerar que arriba millor posicionat a l’inici de la campanya electoral. És significatiu, però, que més del doble dels enquestats contesten que preferirien un Govern socialdemòcrata i en canvi quan es demana sobre qui creuen que formarà el proper executiu la diferència es redueix només a quatre punts. En aquests casos l’alt nombre d’indecisos torna a ser massa alt perquè els resultats puguin ser considerats poc més que un indici.

Tot i ser alt, el nombre de votants que no han contestat és menor al d’enquestes d’altres eleccions. La tradicional reticència a revelar les preferències polítiques sembla que de mica en mica es va superant, malgrat que encara s’està lluny de la realitat d’altres contrades. El Govern va indicar que els enquestats seguien aproximadament una pauta similar a la composició de l’electorat, però no acaba de quedar clar perquè pràcticament el 40% dels 800 entrevistats es troben dins del grup d’educació, sanitat i administració. Comptant que la immensa majoria d’aquest col·lectiu pertany a la funció pública, no acaba de quadrar la correspondència amb l’espectre general dels votants. En tot cas, els senyals de l’informe són inequívocament optimistes per als socialdemòcrates.

pdf3.jpg