Bartumeu aposta per Alguaire davant les incerteses de l’aeroport de la Seu

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 8 d'Abril de 2009

20090407visita-boya

Aprofitar el que ja existeix i no condicionar el futur a possibles infraestructures la realització de les quals no depèn de la voluntat d’Andorra. Aquesta és l’opció del candidat a cap de Govern de l’Alternativa, Jaume Bartumeu, respecte a l’aeroport de Lleida-Alguaire, expressada ahir després d’una trobada amb el Síndic d’Aran, Francesc Boya.

“Els operadors turístics ja aposten per Alguaire i si Alguaire funciona, no volem insistir en un altre aeroport”, va declarar Bartumeu, per al qual és molt “improbable” que Espanya decideixi apostar per l’aeròdrom de la Seu d’Urgell, que es troba a poc més de 100 quilòmetres del flamant aeroport lleidatà. “Ja fa temps que sabíem que el Govern espanyol apostaria per Alguaire i les comunicacions amb Lleida han millorat molt”, va afirmar el líder socialdemòcrata, alhora que manifestava el convenciment que aquestes carreteres milloraran encara més. D’altra banda, Bartumeu va explicar que l’aeroport d’Alguaire pot acollir avions d’unes dimensions molt més apropiades per al turisme, que no pas un hipotètic aeroport a la Seu.

La posició de Bartumeu no dista gaire de la del Síndic d’Aran, Francesc Boya, per a qui “Alguaire és una oportunitat que s’ha d’aprofitar”. Boya va explicar que la Vall d’Aran també estudia tenir alguna “instal.lació aeroportuària de dimensiona molt reduïdes”, però que el futur passa per una infraestructura més gran. El Síndic aranès va insistir en la necessitat de millorar les infraestructures transversals del Pirineu, especialment per a Andorra i l’Aran, per les seves similituds.

En aquest sentit, Boya va detallar alguns àmbits en què es podria col.laborar, més enllà de les infraestructures: àmbits com ara la promoció turística, ja que Andorra i l’Aran ofereixen productes similars, la implantació de noves tecnologies o l’atenció a persones dependents. El Síndic va citar l’hospital transfronterer de Puigcerdà com un model a seguir en la necessària cooperació entre les diferents regions pirenenques. “La creació d’Europa és justament això”, va sentenciar Boya. Una divisa que anava en consonància amb l’expressada per Bartumeu minuts abans: “Volem redreçar l’economia, però no ho volem fer sols”.

ELS “DOS MOTORS”

Segons Boya, l’Aran i Andorra són “els dos motors de l’economia pirinenca” i les “complicitats” entre tots dos territoris són absolutament necessàries. Des d’Andorra la Vella i Viella cal, segons el Síndic aranès, “arrossegar el conjunt del Pirineu per guanyar els reptes del futur”. Bartumeu va citar els últims contactes mantinguts amb els presidents de la Generalitat, José Montilla, i dels Pirineus Orientals, Christian Bourquin, com a exemples de la “clara voluntat” de l’Alternativa de fer d’Andorra la Vella la veritable “capital dels Pirineus”.

pdf3.jpg