Bartumeu assegura que la situació amb l’OCDE “no ha canviat gens”

Autor: A. Tugas
Font: diari d'andorra
Publicat el: 6 d'Abril de 2009

El candidat a cap de govern per L’Alternativa, Jaume Bartumeu, va declarar ahir que la situació del país en relació amb l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) “no ha canviat gens”, i que “la manca de transparència” continua sent el nucli del problema.

En una trobada a la Massana amb candidats i seguidors, Bartumeu es va referir al tema per primera vegada des que va finalitzar la cimera del G-20, quan es va fer pública una nova llista de para – disos fiscals, en la qual Andorra figurava amb color gris fosc. El líder socialdemòcrata es va mostrar “sorprès” pel to positiu de les reaccions que hi ha hagut al voltant de la notícia, tant per part del Govern en funcions com del candidat de la Coalició Reformista (CR), Joan Gabriel, i del candidat d’Andorra pel Canvi (ApC), Eusebi Nomen, ja que el G-20 va afirmar amb claredat que “l’època del secret bancari ha acabat” i que cal “adoptar mesures contra les jurisdiccions no cooperatives”.

El candidat de L’Alternativa tampoc no està d’acord que les decisions anunciades per l’OCDE situïn el Principat al nivell de Suïssa, Àustria o Bèlgica, ja que “el que diferencia la llista grisa fosca de la clara és que la primera recull els països que ja havien estat identifictas l’any 2000 per l’organisme”, per la qual cosa considera que de facto es tracta de la mateixa llista que ja es va elaborar, amb la diferència que en aquesta ocasió “es recull el compromís d’avançar en l’intercanvi d’informació”.

CONTRADICCIONS ENTRE LIBERALS

El cap de la llista nacional de L’Alternativa també va posar de relleu que el compromís de Joan Gabriel per “sortir de la llista al setembre” és “agosarat”, ja que seria necessari signar prèviament dotze convenis d’intercanvi d’informació, cosa que “és impossible d’aconseguir en tan sols cinc mesos”. A més, va recordar que a la declaració unilateral de París, el cap de Govern en funcions, Albert Pintat, va indicar “el novembre com a termini màxim”, per la qual cosa es contradeia amb el que havia dit el síndic en funcions. Bartumeu va acusar Gabriel de fer “declaracions a la lleugera” i de tenir “un coneixement rudimentari del dossier” que marca les regles de l’OCDE, però s’hi va mostrar d’acord que el text legal requerit per autoritzar els intercanvis de dades “s’han de tramitar amb extrema urgència durant l’estiu”.

De tota manera, el candidat va aprofitar per anunciar que es comprometia, en aquest mateix termini, a aconseguir un conveni per evitar la doble imposició amb Espanya i França, i en aquests documents s’inclouria la clàusula d’intercanvi d’informació.

El PS aplega unes 600 persones a l’arrossada popular

L’arrossada popular que el Partit Socialdemòcrata va organitzar ahir a la tarda a la parròquia de la Massana va ser qualificada d’èxit per diferents responsables de la formació. El candidat de L’Alternativa a la circumscripció, Vicenç Alay, va explicar que s’havien servit unes 600 racions de paella valenciana, en una festa popular al parc del Prat del Colat. De fet, alguns dels assistents van haver d’esperar una estona que arribés més menjar, perquè finalment hi va assistir més gent de la que els organitzadors havien previst. Entre els assistents hi havia els candidats a les diferents circumscripcions, consellers de comú, consellers sortints, afiliats i simpatitzants del partit, que van poder saludar els polítics. Posteriorment, cap a les quatre de la tarda, es va oferir un espectacle infantil. Els responsables de L’Alternativa van repartir als convidats un full on es detallen les nou propostes bàsiques que Jaume Bartumeu tirarà endavant si esdevé cap de govern.

Precisament, el cap de la llista nacional de L’Alternativa va posar de relleu que, en principi, s’havia previst com un acte destinat exclusivament a l’àmbit parroquial, però que finalment havien decidit “fer-lo extensiu a tot el territori nacional”. Bartumeu va explicar que l’objectiu bàsic de la trobada era “animar tots els assistents” i explicar-los “que s’ha fet una molt bona precampanya”, i va posar de relleu que “la campanya serà encara millor, malgrat que ens haurem d’ajustar al calendari, que el senyor Albert Pintat ens ha retallat”.

pdf3.jpg