Bartumeu afirma que la situació d’Andorra no ha variat amb el G-20

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 6 d'Abril de 2009

20090405arrossada

El candidat a cap de Govern de l’Alternativa, Jaume Bartumeu, va trencar ahir el silenci mantingut entorn de la qüestió de l’etiquetatge fiscal d’Andorra des que l’OCDE va fer públiques les noves llistes de paradisos fiscals dijous al vespre. Segons Bartumeu, la situació del Principat no ha variat substancialment després del G-20 i les coses estan, més o menys, com estaven fa nou anys.

Segons els socialdemòcrates, l’assignatura pendent continua sent avançar en la transparència i en l’intercanvi d’informació, especialment amb els països veïns. “Hem passat del negre al gris fosc”, va afirmar Bartumeu, a l’hora que recordava que la categoria “gris fosca” de les llistes de l’OCDE és, de fet, la llista de paradisos fiscals identificats el 2000. L’única diferència rau, segons el candidat de l’Alternativa, en el fet que avui l’OCDE reconeix el compromís d’Andorra d’avançar en pro de la transparència, però els fets segueixen com fa nou anys i seguiran així “l’endemà de les eleccions”.

En aquest sentit, Bartumeu va refermar la seva aposta per tal que el Consell es posi a treballar al juny en una llei que permeti l’intercanvi d’informació i que hauria d’estar enllestida al setembre. El líder del PS va titllar de “temerari” el candidat de la Coalició Reformista (CR), Joan Gabriel, per afirmar que a la propera reunió del G-20 al setembre Andorra ja estarà fora de totes les llistes. “Mai es pot dir seriosament que podem sortir de la llista gris fosca el proper setembre si se sap que a Andorra li caldrà haver signat abans acords d’intercanvi d’informació amb Europa, França i almenys deu països més”, va declarar Bartumeu.

Amb tot, el cap de llista de l’Alternativa es va congratular que Gabriel reconegui que l’intercanvi d’informació s’ha de tramitat de manera urgent durant l’estiu. “Celebro que Gabriel vingui a la nostra”, va afirmar Bartumeu.

LA DIFERÈNCIA AMB SUÏSSA

Bartumeu també va discrepar de la posició del candidat de CR pel que fa al color de la llista en què Andorra ha estat col.locada. Segons el líder de l’Alternativa, “no és cert que Andorra estigui a la mateixa llista que Suïssa”, ja que a la llista grisa hi ha una “important subdivisió”: la dels “paradisos fiscals” i la d'”altres centres financers” on hi figura Suïssa.

‘NO’ AL FRONT COMÚ

Segons el candidat de l’Alternativa, la prioritat, quan d’intercanvi d’informació es tracta, ha de ser els convenis amb França i Espanya, ja que així ve pràcticament imposat per la comunitat internacional. En aquesta línia, Bartumeu va refusar vies com ara la que proposa el candidat d’ApC, Eusebi Nomen, de buscar primer acords amb exparadisos fiscals no presents a les llistes com ara Jersey o Guernsey. “La prioritat és l’acostament a la UE i no fer un front comú de paradisos fiscals”, va dir.

pdf3.jpg