L’Alternativa proposa un pacte nacional en matèria educativa

Autor: M.S.
Font: bon dia
Publicat el: 3 d'Abril de 2009

20090402roda-de-premsa-educacio

El candidat a cap de Govern de l’Alternativa, Jaume Bartumeu, i els dos caps de llista de la territorial de Sant Julià de Lòria, Rossend Areny i Josep Roig, van plantejar ahir l’establiment d’un pacte nacional per a l’educació per promoure valors com la igualtat d’oportunitats, facilitar la conciliació de la vida laboral i familiar, i oferir una educació oberta i participativa, a la vegada que permetre millorar la qualitat i enfortir el sistema educatiu.

En aquest sentit, Roig, que va destacar que els catorze anys de política liberal han portat a la “desmotivació i frustració″ del personal docent, va incidir en la necessitat de passar de l’actual model quantitatiu de l’educació a un model qualitatiu, fet que implica millorar la qualitat de l’educació i l’enfortiment i l’avaluació del sistema, per poder determinar-ne les febleses per poder corregir-les.

Roig, que va admetre que algunes iniciatives en la matèria de l’executiu liberal “no han estat malament en la teoria”, tot i que “han estat portades a la pràctica de manera poc efectiva”, va retreure al Govern el fet de no haver fet públic en cap moment els resultats de possibles avaluacions del sistema, i va posar d’exemple l’absència de dades sobre l’índex de fracàs escolar.

En aquesta línia, Roig va recordar que la mitjana de fracàs escolar a la Unió Europea (UE) se situa prop d’un 20%, malgrat que hi ha països com Suècia en què la xifra és del 7%, i va mostrar la seva preocupació pel fet que al Principat es pogués superar la mitjana europea.

Pel que fa a mesures més concretes, Areny, que va recordar que l’educació és un tema primordial pels socialdemòcrates i un dels pilars fonamentals dels eixos programàtics, va explicar que es potenciaran els plans d’actuacions interministerials i es recuperarà la figura del treballador social adscrit a cada centre escolar.

Així mateix, el candidat de l’Alternativa, que va destacar que avui en dia “no s’assegura el trànsit” dels alumnes en situació de fracàs escolar al món laboral, va denunciar que actualment hi ha una psicòloga i dos treballadors socials per a 200 infants en situació de risc. A més, va proposar la creació d’un hospital infantil-juvenil per als alumnes amb trastorn mental però sense dificultats cognitives.

L’Alternativa vol també potenciar els programes d’intercanvi d’alumnes entre els tres sistemes educatius, així com iniciar l’intercanvi entre el professorat i les associacions de pares, a la vegada que posar en marxa una xarxa gratuïta de centres educatius amb una oferta formativa més àmplia adaptada a les necessitats del món laboral.

pdf