Bartumeu presenta als bancs la seva aposta pel model suís

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 2 d'Abril de 2009

El candidat de l’Alternativa, Jaume Bartumeu, es va reunir ahir al matí amb els representants de l’Associació de Bancs Andorrans (ABA) per analitzar la situació que travessa el sector financer i les reformes que caldrà fer després de les eleccions del 26-A.

En una trobada celebrada a petició de l’ABA, Bartumeu va exposar als bancs la seva proposta d’adoptar el model suís d’intercanvi d’informació fiscal per tal de sortir de l’actual situació de crisi institucional creada entorn de la catalogació del Principat com a paradís fiscal no cooperant. El candidat socialdemòcrata va reiterar durant la reunió les seves crítiques a la Declaració de París, signada pel cap de Govern en funcions, Albert Pintat, assegurant que l’Executiu que surti de les urnes no està lligat pel compromís assumit in extremis.

Bartumeu va assegurar que, tot i que el model suís també ha estat parcialment qüestionat per França les darreres setmanes, “l’orientació del PS és clara” i va en la línia de seguir els passos de la Confederació Helvètica. D’altra banda, el líder de l’Alternativa va exposar que el gest en pro d’un intercanvi d’informació fiscal s’ha de fer abans del novembre, data límit continguda a la Declaració de París, i que el Consell hauria d’estar en disposició d’aprovar la mesura al setembre. “Com que no hem fet els deures, ara ens tocarà treballar durant l’estiu”, va dir gràficament Bartumeu.

Durant la trobada, els representants de la banca i el candidat socialdemòcrata van analitzar l’estat de les finances de l’administració i la qüestió del deute públic. En aquest sentit, Bartumeu va criticar els plans de l’Executiu i del ministre de Finances, Ferran Mirapeix, d’emetre deute públic abans de les eleccions. El líder de l’Alternativa va afirmar que “un Govern en funcions no està legitimat” per emetre deute públic, tot i que es va mostrar disposat a estudiar una mesura en aquesta línia després del 26-A, sempre i quan es faci de manera “estudiada” i no “improvisada” com ha fet el Govern actual. “El deute s’ha de refinançar i amortitzar i Mirapeix no ha amortitzat res en quatre anys”, va declarar.

pdf3.jpg