Els candidats reclamen el consens per transformar el model econòmic

Autor: aleix tugas
Font: diari d'andorra
Publicat el: 1 d'Abril de 2009

La transformació estructural del model econòmic va centrar el primer col·loqui entre els cinc candidats a cap de Govern, que va tenir lloc ahir al vespre al Centre de Congressos de la capital, seguit per unes 400 persones. L’acte, organitzat per la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) va servir perquè els polítics responguessin a cinc preguntes, referents a l’actualitat econòmica.

Els cinc candidats van apel·lar al consens com un dels elements més importants que haurà d’intentar aconseguir el proper Consell General. Així, el candidat de L’Alternativa, Jaume Bartumeu, tancava les intervencions recordant que l’única manera de sortir de la crisi és aconseguir que hi hagi “una sola Andorra”, amb un clima favorable “en l’àmbit polític, social i institucional”, i va proposar que el Principat es transformi “en una veritable societat del coneixement”. També Joan Gabriel, candidat de Coalició Reformista (CR), es va referir a l’entesa entre tots els grups “per reordenar i posar les coses a mida”, inclosa la despesa pública. I el líder d’Andorra pel Canvi (ApC), Eusebi Nomen, va retreure diverses vegades tant a Gabriel com a Bartumeu que no haguessin pogut entendre’s durant la legislatura.

Un altre aspecte en el qual es demanava col·laboració entre tots els actors polítics és en les relacions internacionals. Així ho van manifestar, per exemple, Tomàs Pascual, cap de llista d’Unió Nacional de Progrés (UNP), i Isabel Lozano, cap de llista dels Verds. Tots els aspirants van acceptar que la reforma fiscal requeria, també, un pacte d’Estat.

En el debat sobre el tema del deute públic, els participants, tret de Joan Gabriel, van lamentar la manca de transparència del Govern, que no va fer públiques les xifres fins ahir. El cap de llista de CR va situar-les en 725 milions (425 del Govern i 250 dels comuns). En aquest sentit, Lozano va plantejar “si són necessàries vuit administracions”.

pdf3.jpg