Coincidència en el diagnòstic i poca diferència en les solucions

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 1 d'Abril de 2009

La primera trobada dels cincs candidats a cap de Govern de les cinc llistes nacionals que concorreran a les eleccions del 26-A va evidenciar que, més enllà de matisos i d’alguna qüestió molt concreta, no hi ha grans diferències entre les propostes dels diferents partits. Els cinc candidats van coincidir en el diagnòstic i no van evidenciar grans divergències en les solucions aplicables.

Sota el títol de La CEA pregunta, la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) va voler fer la seva aportació a la cursa electoral donant l’oportunitat als candidats d’exposar els punts bàsics del seu programa econòmic: el deute públic, el model fiscal, les relacions amb Europa, les mesures de reactivació econòmica a curt termini i el model econòmic de futur. Joan Gabriel, Jaume Bartumeu, Eusebi Nomen, Isabel Lozano i Tomàs Pascual van acudir al Centre de Congressos d’Andorra la Vella amb les respostes preparades per a cadascun dels cinc blocs temàtics.

Els cinc candidats van coincidir en assenyalar, amb més o menys vehemència, que l’actual model econòmic està esgotat i que la sortida de la conjuntura actual passa per aprofundir en les reformes, eliminar la doble imposició i acostar-se a Europa. En els matisos és on rauen les diferències: mentre que el candidat de l’Alternativa, Jaume Bartumeu, va repetir la seva arxiconeguda proposta de buscar l’acord d’associació amb la Unió Europea mentre s’avança de forma decidida cap a l’intercanvi d’informació fiscal que permeti aixecar la doble imposició, el candidat de la Coalició Reformista (CR), Joan Gabriel, va apostar per l’ingrés del Principat a l’Espai Econòmic Europeu (EEE), tal com aconsella un estudi recent del Ministeri d’Exteriors.

El cap visible d’Andorra pel Canvi (ApC), Eusebi Nomen, va insistir en la necessitat de prioritzar els acords de doble imposició abans de parlar d’un acostament a Europa. De fet, va ser Nomen qui va fer alguna de les propostes més diferenciades: per exemple, la d’abolir els impostos indirectes i centrar-ho tot en la imposició directa. Aquesta proposta aparta ApC de CR i l’Alternativa, ja que els liberalcentristes propugnen seguir amb el programa de reformes ja iniciat i els socialdemòcrates volen implantar el seu model fiscal, però en tots dos casos es contempla la imposició indirecta a més de la directa.

La candidata dels Verds, Isabel Lozano, va apostar per un missatge més directe que semblava especialment adreçat a l’empresariat que organitzava l’acte. Sense allunyar-se del discurs compartit amb la resta de candidats, de la necessitat d’un model fiscal homologable i d’un acostament a Europa, Lozano va insistir en els problemes socials, com a pas previ a resoldre per posar les bases de la reactivació econòmica. El més nou en la cursa electoral, el candidat d’Unió Nacional de Progrés (UNP), Tomàs Pascual, es va centrar en mesures concretes, especialment adreçades a protegir les empreses del país permetent l’obertura.

pdf3.jpg