El candidat a cap de Govern per L’Alternativa, Jaume Bartumeu, va assegurar ahir que la Declaració de París d’Albert Pintat només feia “una modificació del calendari que el PS va proposar”, i que el conflicte dels paradisos fiscals es podria tancar abans del que suggereix el cap de Govern en funcions. El líder socialdemòcrata considera possible que es trobi una solució cap a final del mes d’agost, “o fins i tot abans”. Així ho va manifestar en un esmorzar que va organitzar el Partit Socialdemòcrata.
De tota manera, el cap de llista de L’Alternativa va recordar que instaurar aquesta reforma comportaria “modificar tres o quatre textos legals, entre els quals el codi penal”. Així i tot, no considera “raonable” el calendari que reflecteix la Declaració de París.
Bartumeu va criticar novament la mala gestió de Pintat en l’afer amb el representant del Copríncep francès, després que el cap de Govern en funcions declarés a Andorra 7 Ràdio que Frémont li va exigir “l’aixecament total del secret bancari”. “El que el representant del Copríncep ens demanava era un intercanvi d’informació quan hi hagués una demanda de l’administració francesa”, va puntualitzar Bartumeu. A més, va reprovar que Pintat exigís alguna compensació per l’intercanvi, i ho va considerar una “provocació”. “Durant quatre anys els vam estar oferint un pacte que ells van rebutjar”, va assenyalar el candidat, “i el senyor Gabriel també era entre els liberals”.
El líder socialdemòcrata va aprofitar per tornar a reclamar un cara a cara amb Joan Gabriel, el candidat de la Coalició Reformista (CR), malgrat que el socialdemòcrata segueix anomenant-la Partit Liberal. “És evident que serem presents al debat amb els cinc candidats”, va explicar, “però tal com donen a entendre la ciutadania i les enquestes, cal un debat entre el PLA i el PS”. De tota manera, va donar pràcticament per fet que la televisió pública li negaria la petició, i que per tant el debat s’hauria de traslladar a l’àmbit radiofònic. Una vegada més, va adreçar dures crítiques a ATV per ser “antidemocràtica” i estar regida per “dos comissaris polítics”. També va lamentar que encara no se li hagi comunicat quina estructura tindrà el debat, cosa que segons ell “haurien de decidir els partits polítics”.
VISITA DE L’AMBAIXADOR LUSITÀ
Uns minuts després, Bartumeu va rebre l’ambaixador portuguès, Mário Damas Nunes, amb qui va mantenir un diàleg que va qualificar de “cordial i positiu”. Damas va reiterar el neguit que ja havia plantejat durant el cap de setmana al col·loqui sobre la comunitat portuguesa, sobre l’ensenyament del portuguès a les escoles andorranes. També es va mostrar preocupat sobre les relacions econòmiques, “que últimament estan sota mínims”. Finalment, es va esmentar la possibilitat que els residents puguin votar a les eleccions comunals.
Durant l’esmorzar, Bartumeu ja havia assenyalat que perquè els residents exerceixin aquest dret “caldria modificar la constitució, cosa que de vegades s’oblida”. No obstant això, no es va voler manifestar ni a favor ni en contra.