Bartumeu: “Si el 17-D es convoqués un referèndum, guanyaria el ‘no’”

Autor: ALBERT BELIS
Font: BONDIA
Publicat el: 16 de Novembre de 2023

El president del Centre d’Estudis i Recerca Socialdemòcrata (CERES), dirigent de Progressistes-SDP, excap de Govern i observador actiu del procés negociador amb Europa, Jaume Bartumeu, ha assegurat avui que si el pròxim 17 de desembre, el dia de les eleccions comunals, també se celebrés un referèndum sobre l’Acord d’associació amb la Unió Europea (UE), “estic convençut que guanyaria el ‘no’”.

Segons Bartumeu, “la ciutadania sembla que va un pas més endavant, ja que no ha estat informada, sinó que se li ha fet una mena de tracte anestèsic en el sentit de ‘tot va bé’, però com que s’han activat les pors més atàviques, com ara perdre els privilegis, la immigració no controlada o el certificat de penals, fan que al carrer avui hi hagi una afirmació de rebuig a un acord que no es coneix”.

El dirigent socialdemòcrata ha fet aquestes declaracions durant la presentació del tercer quadern del CERES, Europa en l’horitzó: vers una associació positiva, a la sala d’actes del Centre de Congressos d’Andorra la Vella, amb l’assistència d’unes dues-centes persones.

Tot i aquest posicionament, Bartumeu ha afirmat que “més que optimisme o pessimisme, hi ha realisme”, ja que “creiem que l’equip negociador necessita reforçar-se, perquè l’equipatge tècnic no és l’adequat”, de manera que “estic preocupat per la gestió del dossier”, ha lamentat el president del CERES.

En aquest sentit, ha destacat que els assessors del Govern són menors que els que disposa la seva formació. Així, “no som optimistes, però tampoc som pessimistes i, a més, defensem un bon acord. Jo dic sovint que no soc euroescèptic, però tampoc soc eurobeneit”. Ara bé, “un bon acord no l’aconseguirem d’aquí a final d’any”, ha assegurat el dirigent d’SDP.

En aquest punt, Bartumeu ha valorat si el Govern té en compte les febleses que denuncia des de la seva posició d’observador actiu del procés negociador amb la UE. “Acceptar com vam acceptar, el Toni Martí i jo, fer aquest paper d’observadors actius, tenia avantatges i inconvenients, ja que se’ns permetia contribuir a defensar l’interès general i a donar la nostra opinió fins allí on se’ns volgués escoltar, i l’inconvenient és que hi ha coses que no pots revelar”.

Sobre el límit de temps que marca tant el Govern com la Comissió Europea per enllestir les negociacions i la signatura abans de finals d’any, “hi ha una pressió exagerada i poc diplomàtica del vicepresident Maros Sefcovic i del seu equip, ja que acaben el mandat la primavera vinent i es volen penjar la medalla d’haver tancat aquest acord. És una pressió que és exagerada i que nosaltres no podem acceptar”, ha emfatitzat.

L’excap de Govern ha lamentat que s’havia abandonat comptar amb aliats, sobretot per la part francesa, tot i que, segons ell, “ara ens estem recuperant”, amb el viatge del cap de Govern, Xavier Espot, a París per entrevistar-se amb el president francès, Emmanuel Macron.

“Es va tard i no podem arribar a temps, ja que no podem acceptar un protocol de serveis financers si no tenim garantit pel nostre sector un accés a la liquiditat ordinària i al prestador d’última instància, i això són dossiers complicats, perquè els tempos de les administracions són els que són”, ha avisat.

Temps de canvis
El quadern presentat avui inclou una primera part en què Bartumeu aborda la conveniència d’un bon acord, l’exministre d’Afers Exteriors, Juli Minoves, recorda alguns episodis del passat, tres experts expliquen la rellevància de la carpeta dels serveis financers i, per últim, el catedràtic d’economia, Joan Clavera, parla sobre Andorra i la UE en un temps de grans canvis, amb conclusions provisionals del mateix Bartumeu.