SDP alerta sobre les postures europees envers el sector financer

Autor: MARIA LOZANO
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 26 de Setembre de 2023

Jaume Bartumeu, ex cap de Govern i representant de progressistes-SDP al pacte d’Estat per a la negociació d’un acord d’associació amb la Unió Europea, va expressar ahir en una roda de premsa el seu desacord amb com està portant el Govern l’acord d’associació, especialment la proposta de Protocol per la Comissió Europea en termes Financers.

Bartumeu primerament va recalcar la importància de l’acord d’associació amb la Unió Europea, i després va remarcar que aquest acord «comporta una responsabilitat», sobretot referint-se al protocol de serveis financers. I és que ja l’any 2019, el non-paper que publicava França deixava entreveure la dificultat que podia tenir Andorra en termes financers, considerant-se que no pot figurar en l’acord d’associació recordant les condicions que la Comissió Europea (CE) imposava a altres estats com Noruega, Islàndia i Liechtenstein i fent referència a la situació amb Gran Bretanya i el Brexit.

A més, en aquest document es remarcava que la Comissió havia de limitar-se al mandat de negociació del Consell Europeu —format per representants de tots els estats membres—. Aquesta situació es va tornar a repetir en altres documents.

Així doncs, Bartumeu va voler recalcar que amb les condicions que vol implementar Europa, l’acord d’associació tindria conseqüències desastroses per Andorra: «La implementació de les condicions europees faria explotar al sector financer andorrà», emfatitzava, i afegia que «nosaltres no volem criticar al Govern, però hem arribat a la conclusió que la millor manera de perdre una negociació és entrar sense idees, sense objectius i sense aliats».

I d’aliats va parlar molt el representant del partit al pacte d’Estat: «Hem anat amb una mà davant i una altra darrere sense aliats», i remarcava que «Andorra sempre ha estat unida al copríncep francès, i creiem que no és possible l’acord amb la Unió Europea sense reforçar la nostra aliança amb França», explicava. Tot i això, també donava importància als veïns del sud: «Hauríem de parlar amb els dos països veïns sobre el tema», afegint que «no podem exagerar les nostres forces, no podem pensar que som un gran estat i no necessitem aliats», argumentava.

I és que Bartumeu va remarcar durant tota la roda de premsa que Andorra ha de defensar els seus interessos i els de la seva gent: «El nostre país ha d’escollir unes necessitats, això es fa amb un estudi exhaustiu sobre l’acord d’associació. Estudi que encara avui en dia no existeix».

En conclusió, explicava Bartumeu, que actualment encara estan a favor de fer l’acord d’associació amb la Unió Europea, però sense presses: «És impossible que es puguin estudiar els documents, parlar amb el sector i debatre sobre l’acord abans de desembre», i remarcava que «volem que es facin les coses amb seny. Un treball menys atabalat i més endreçat pot garantir contra els riscos d’error o irreflexió. És indispensable que els responsables del Govern parlin, en relació amb les negociacions amb la CE, un llenguatge de veritat».