“L’aplicació directa del protocol seria un desastre. La seva implementació deixaria el sector financer al llindar de l’explosió.” Amb aquestes paraules Jaume Bartumeu, representant dels progressistes al pacte d’Estat per a la negociació d’un acord d’associació amb la Unió Europea, va expressar ahir la seva “preocupació” pel curs que estan prenent les negociacions respecte als serveis financers.
Tant Bartumeu com Josep Roig, president del partit, van insistir en la necessitat i importància d’arribar a l’acord d’associació i el fet que “no es pot donar l’esquena a Europa”, qualificant d’irresponsable la posició dels partits que desaproven l’acord, però van ser contundents en la urgència de regular els temps de negociació, tot afirmant que no és factible signar l’acord amb unes condicions que beneficiïn el país en un període de dos o tres mesos.
Segons Bartumeu, caldria regular el temps de negociació i “evitar decisions ràpides” basades en la “finestra d’oportunitat” esmentada pel vicepresident Sefcovic, que Bartumeu va titllar “d’una aixecada de camisa”. El representant de SDP va exposar alguns dels antecedents en les negociacions, partint del 2019 fins a la darrera carta dels reguladors europeus, tot concloent que hi ha una desconfiança per part d’Europa ja palesa el 2019, quan un non-paper del Govern francès ja posava en qüestió els serveis financers adduint que no es podia donar a Andorra el que no s’havia acceptat per a Suïssa. Bartumeu va insistir que calia un “treball més acurat que garantís el risc d’error”.
D’altra banda, també va posar en relleu la manca d’aliances amb França i Espanya, segons ell, cabdals per a una negociació fructuosa; la manca d’avaluació “de les nostres forces” i d’un estudi acurat del que suposaria l’aplicació de l’acord d’associació. En aquest sentit, va recordar que aquest estudi encara s’està elaborant perquè el Govern el va encomanar el 5 de setembre. D’altra banda, el grup de Concòrdia també va exposar el seu parer respecte a l’acord d’associació, tot refermant la posició de suspendre les negociacions. Cerni Escalé, president del grup, va manifestar que tot i no haver tingut accés a la negociació concreta, “tots els indicadors mostren més impactes negatius per a Andorra i cap avantatge social”.