Resposta crítica a la realitat dels preus de lloguer d’habitatges

Autor: LAIA MOLINÉ
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 4 de Setembre de 2023

A principis d’agost el vicepresident de l’Associació de Propietaris afirmava que entre el 80% i el 90% dels pisos de lloguer es troben a «preus raonables». Afirmació que gran part de la població consideraria indignant. Però analitzant críticament les declaracions realitzades i considerant la complexitat darrere dels preus de lloguer d’habitatges escric aquest article d’avui. Perquè suposo que tots vau pensar el mateix al sentir-les: «molt raonable» per a qui?

Els paràmetres d’assequibilitat varien segons els ingressos i el context socioeconòmic dels llogaters i dels inquilins, per la qual cosa, afirmacions àmplies com aquestes del Sr. Homs, poden no reflectir la realitat per a tots els segments de la població. Això és una realitat inqüestionable.

Per aquest motiu, en sentir-les, és important plantejar-se els següents punts per no caure en el parany:

1. Diversitat de situacions econòmiques: l’assequibilitat no es pot mesurar de manera uniforme. Els llogaters amb ingressos baixos o mitjans podrien considerar els lloguers actuals com a inassequibles. De la mateixa manera que les realitats de la nostra població són molt diverses, però immensament precàries per al nivell actual de preus de lloguer, atès que la major part dels residents treballa en el sector serveis, sovint associat a baixos ingressos.

2. Criteris de referència: No s’esmenten els criteris utilitzats per determinar què es considera un preu «molt raonable». Es van tenir en compte els preus mitjans del país, els ingressos dels llogaters o dels inquilins o la inflació? Sense aquests detalls és més que evident que l’afirmació és totalment invàlida.

3. Oferta i demanda: Els preus de lloguer també estan influenciats per la relació entre l’oferta i la demanda. Per tant, si l’oferta d’habitatges de lloguer és significativament menor que la demanda (com passa actualment), els propietaris poden augmentar els preus amb el permís tàcit del Govern, independentment de la seva raonabilitat. Aleshores podrien dir-nos que consideren «raonable» no haver augmentat més.

4. Canvis a llarg termini: És més que obvi que aquests preus «molt raonables» no s’han mantingut constants amb el temps. Els canvis econòmics, la inflació i altres factors han afectat a l’assequibilitat dels habitatges de lloguer fins al punt de no trobar-ne.

5. Perspectiva dels llogaters: Per obtenir una imatge completa, sempre és valuós escoltar l’opinió dels llogaters sobre l’assequibilitat dels lloguers. Les seves experiències i perspectives ofereixen una visió més completa de la situació, però és més que evident que no pot ser l’única.

En resum, mentre que l’Associació de Propietaris afirma que la majoria dels habitatges de lloguer són a preus «molt raonables», és important considerar que la realitat de l’assequibilitat és subjectiva i pot variar àmpliament segons els ingressos i les necessitats individuals.

Una reflexió parcial de la situació no la verifica i no té en compte les dades específiques que sí que enriquirien la discussió i proporcionarien una imatge més precisa de la realment terrible situació dels preus de lloguer a Andorra.

Però bé, ja sabem com funcionen les declaracions, sempre són imparcials i «molt raonables».